Apple avslöjar under utvecklarkonferensen WWDC15 att företagets nästa version av Mac OS X får namnet El Capitan. Operativsystemet som ska lanseras under hösten som en gratis uppdatering bjuder på flera stora nyheter, bland annat ett klart förbättrat stöd för multitasking men även kraftiga optimeringar för 3D-grafik i grafikgränssnittet Metal.

Apples operativsystem El Capitan är skräddarsytt för att bättre hantera flera applikationer och fönster samtidigt. Bland annat får vi en tiling-funktion för att enklare arbeta i två fönster samtidigt. Det går att ändra storlek på två fönster samtidigt och dra information mellan två program. Att flytta program till egna skrivbord har även det blivit enklare då du inte först behöver öppna Mission Control.

Sökfunktionen Finder får smartare textigenkänning för att avläsa meningar och veta vad du letar efter. Det är även flera nyheter i Safari – numera kan du fästa flikar för att enkelt komma åt dem senare, och om en flik spelar upp ljud kan du automatiskt hitta och byta fokus till den, exempelvis om en reklamruta börjar föra oväsen.

För att det ska vara enklare att hitta muspekaren i El Capitan blir den större när man ”skakar den”. Vi får även se svepande gester som känns igen från Ios, exempelvis för att radera meddelanden i e-postprogrammet.

Utvecklare kommer få tillgång till El Capitan från och med idag och en öppen beta för konsumenter följer i juli månad – lansering sker senare i höst.

50 procent högre grafikprestanda med nya Metal-optimeringar

Apple utlovar samtidigt rejäla prestandaförbättringar gentemot Yosemite, exempelvis ska applikationer kunna öppnas 1,4 gånger snabbare och e-postmeddelanden ska kunna skickas dubbelt så snabbt. Det framgår dock inte vilka typer av optimeringar som har gjorts, men stort fokus ligger på Apples eget grafik-API Metal – med 50 procent snabbare renderingsprestanda.

Metal utlovas även få upp till 10 gånger bättre prestanda (vi förmodar gentemot OpenGL) i draw calls, vilket låter lovande för spelare och matchar väl utvecklingen i Directx 12 för Windows 10 där mycket fokus läggs på just hanteringen av draw calls.

Mac OS X El Capitan kommer att dyka upp som en gratis uppdatering för Mac-användare under hösten.

Läs mer:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
RackhamDenRöde Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Det verkar som om där MS har lagt in en massa fluff och tomrum och liknande, för att kunna använda samma OS för mobiltelefoner, så har Apple kvar ett gränssnitt som är batter anpassat för PC-användare.

.