Apple har nu presenterar den senaste iterationen av sitt operativsystem Mac OS kallad ”Big Sur” där en stor fokus lagts på en uppdaterat design av operativsystemet i sin helhet.

Under WWDC 2020 presenterade Apple den senaste versionen av operativsystemet för deras stationära och bärbara datorer kallad Mac OS ”Big Sur”. Här ser vi hur Apple fokuserat på att få gränssnittet hos sina datorer att likna det som används hos företagets smartphones och surfplattor.

Ny app-docka, Maps och Messages

Vi ser bland annat en helt ny app-docka i botten av skrivbordet med en uppsättning omdesignade ikoner för de förinställda applikationerna. Ett smidigare sökfält, en mer organiserad foto-app, kalender och musik-app är några av designnyheterna hos operativsystemet.

Med Big Sur kommer även Apples kontrollcenter till Mac OS. Här kan användare enkelt komma åt inställningar för ljudnivå, skärmljusstyrka och WiFi-inställningar från en enda meny.

Big Sur erbjuder den mer detaljerad kartapplikationen som iPad OS och iOS får ta del av. ”Maps” och Messages har nu också lagts till bland applikationer som använder Apples ”Catalyst”-funktion.

Safari snabbas upp

Apple fortsätter sin presentation med att prata om webbläsaren Safari. Webbläsaren ska ha snabbats upp så pass att den är upp till 50 procent snabbare än Google Chrome när det kommer till att ladda in frekvent besökta hemsidor. Apple introducerar även stöd för extentions. Något som låter mjukvaruutvecklare föra över sina tillägg utvecklade för andra webbläsare till just Safari.

Användare kommer att kunna välja exakt vilka hemsidor som dessa tillägg fungerar med. Användare kommer kunna ge tillägg godkännande bara över dagen, för specifika hemsidor eller låta tilläggen vara aktiva och fungerande hela tiden.

Safari kommer nu med en startsida som användare kan sätta sin personliga prägel på. Detta tillsammans med en något ny design av webbläsarens flikar för en generellt ny och fräsch känsla.

Webbläsaren får också en mer strömlinjeformad funktion när det kommer till att stänga flikar inuti Safari. Ponera att en användare har 20 flikar uppe samtidigt men vill endast ha kvar de fem första flikarna kan den enkelt högerklicka på den femte fliken och välja att stänga alla flikar till höger om denna.

Big Sur ger ett mer unifierat gränssnitt

Allt som allt visar Big Sur att Apple lägger stor fokus på att försöka få sina tre operativsystem att agera som förlängningar av varandra. Appar från iPhone och iPad tillsammans med de nya designändringarna tar Mac ett steg närmare sina mer portabla syskon.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid