En ny rapport hävdar att TSMC kommer få många olika arkitekturer att pressa ut kretsar för. Bland annat Nvidias arkitektur Lovelace som sägs baseras på fem nanometer samt AMD:s RDNA 3 och Intels Xe HPG på sex nanometer.

En ny rapport från Taiwanesiska Commercial Times hävdar att TSMC kommer att ha ett fullspäckat schema när det kommer till tillverkning av nästa generations grafikprocessorer. Bland annat hävdar rapporten att Nvidia med deras arkitektur Lovelace  som tros ligga grund för Geforce RTX 40-serien bygger på just TSMC:s tillverkningsteknik på fem nanometer.

Även AMD och Intel omnämns i rapporten. Dessa två påstås dock använda två olika tillverkningsprocesser för konsument-segmentet och enheter för datacenter. Medans Nvidia sägs hålla sig enbart till fem nanometer, både för Lovelace och datacenter-inriktade Hooper.

Just fem nanometers tillverkningsteknik uppges vara den som bokats för AMD och Intels produkter menade för arbetsstationer och datacenter. De två företagens konsumentinriktade grafikkort tros dock hålla sig till sex nanometer.

Det är mycket information som återstår att bli bekräftad angående nästa generations grafikkort. Flera uppgifter och rykten har pekat mot att det från flera håll kommat att handla om så kallade multichip-moduler där grafikprocessorerna byggs upp av chiplets men mycket mer än så är oklart. Exakt vad för prestandaskillnader och om tillgången kan komma att bli bättre genom att AMD och Intel potentiellt delar upp tillverkningen på olika processer återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Uppriktigt så blir RDNA3 och CDNA2 tillverkat på 5 nm, samt kommer att vara chiplet.
Det enda som blir 6 nm är kretsen som binder ihop chiplet i liknande stil som på AMD Ryzen.

Hela arkitekturen verkar att bli rätt så skalbar, rätt spännande faktiskt 🙂