Att viktig information läcker ut dagligen även från de största företag är ingen nyhet och de senaste åren har det optimala vapnet för industrispioner dykt upp, externa lagringsmedia som USB-minne och portabla mediaspelare.
IT-företag har gjort allt för att undvika stölder av viktig information, från hårdare förhållningsregler till rena rama visitationer av de anställda. Men för de stora företagen som Intel med över 80000 anställda är det inte ekonomiskt försvarbart med t.ex. visitation av alla medarbetare.


IT-företagen har därför vänt sig till Microsoft i hopp om hjälp och det verkar som att MS har planer på att försvåra denna sorts illsinnade aktiviteter med deras uppkommande operativsystem Longhorn.


”By including tools to prevent workers from connecting portable storage devices to corporate PCs, Microsoft is offering big companies another option in addition to the outright banning of such devices, as some government agencies and other high-security installations have done.”


Plug and Play Extensions heter det system som ska låta systemadministratörer att mer eller mindre låsa alla portar för externa lagringsmedia, trådlösa varianter inkluderat.
Plug and Play Extensions ska dock samtidigt förenkla användandet av just trådlösa komponenter och Microsoft menar att man med Longhorn ska kunna koppla in en trådlös skrivare eller annan trådlös enhet lika enkelt som man kopplar in en USB-enhet i dagsläget.


Det finns redan idag verktyg för systemadministratörer att blockera USB-portar och liknande, men kunskapen och användandet av dessa är liten som bäst. Även om Longhorn inte kommer lanseras förrän 2006 är det alltså tydligt att Microsoft lyssnat på IT-företagen som tills introduceringen av Longhorn får fortsätta övervakningen av sina anställda.


Källa: CNET News

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid