Small preview image

Longhorn har varit ett av de hetaste samtalsämnena på WinHEC i veckan och det har dykt upp ny information mer eller mindre varje dag. Säkerligen i ett försök att underminera Apples lansering av Tiger OS X som vi tidigare rapporterat om. En av de intressantaste nyheterna under WinHEC är den att Microsoft nu efter nästan exakt ett år släpper en ny testversion (build) av Longhorn. Den tidigare builden släpptes just under fjorårets WinHEC event och nu är det så dags för Build 5048 att visa upp sig. På Winbeta har man fått möjligheten att använda den nya testversionen och man har nu publicerat en artikel med en hel del skärmdumpar och information om den nuvarande statusen på Longhorn.



Bland annat har man lagt in ett nytt tema i Build 5048 vid namn Aero. Vi får se flera skärmdumpar som visar Microsofts planer på ett mer grafiskt avancerat användargränssnitt, som annars är väldigt likt Windows XP i upplägget. På Winbeta lyckas man även aktivera DWM (Desktop Window Manager) som är en nyckel i Longhorns nya grafiska interface. Genom att använda grafikkortets krets till att rita upp miljöerna i windows är det möjligt att skapa mycket kraftfullare effekter utan direkta prestandaförluster. Här nedan är ett bildexempel på vad man kan hitta på med DWM aktiverat.



Andra funktioner som verkar klart förbättrade jämfört med Windows XP är bland annat Remote Desktop som undertecknad är en flitig användare av. Build 5048 är självklart långt ifrån en färdig version av Longhorn men det är alltid intressant att se hur långt man kommit i sin utveckling.


:: Läs hela artikeln om Longhorn build 5048 på Winbeta

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid