Säkerhet och dataintrång är en het potatis idag där båda laglösa hackers och säkerhetsmyndigheter verkar leva rövare på Internet. Den stora frågan många ställer sig är hur säkert ens egen dator och system verkligen är. En nyligen publicerad lista över de mest sårbara operativsystemen under 2014 svarar delvis på denna frågan och med flera stora överraskningar.

Sårbarast av alla enligt säkerhetsfirman GFI är faktiskt Apples Mac OS X som under året rapporterades för totalt 147 sårbarheter varav 64 av dessa räknades som höga. Om Apple brukar anses vara mer förskonat mot virus och intrång så är den mobila marknaden inte heller något vi brukar associera med intrång och sårbarhet, åtminstone tills alldeles nyligen, men på en andraplats i listan hittar vi faktiskt ett mobil operativsystemet. Återigen är det Apple som får bära hundhuvudet och denna gång för operativsystemet i Iphone och Ipad. Ios ska nämligen varit näst mest sårbart under 2014 med totalt 127 sårbarheter varav 32 med hög risk.

På en mindre smickrande tredjeplats kommer ytterliger en något överraskande plattform. Det öppna operativsystemet Linux ska med 119 sårbarheter varit ett av de mest sårbara under hela fjolåret.

PSsaker

Microsot har som väntat flertalet operativsystem med på listan men med kontinuerliga uppdateringar verkar man klarat sig förhållandevis bra med sina konsumentinriktade operativsystem. Windows 7 hittas på en femteplats med 36 sårbarheter varav 25 med hög risk medan Windows 8 och Windows 8.1 hittas på 7:e respektive 8:e plats med 36 sårbarheter varav 24 rankade som hög sårbarhet.

Internet Explorer i särklass mest sårbara applikationen

Även om Microsoft verkar gjort ett förhållandevis bra arbete med att hålla Windows säkert så är det sämre ställt med företagets skamfilade webbläsare. Internet Explorer var den i särklass mest sårbara applikationen under 2014 med 242 sårbarheter och varav 220 rankade som höga risk. Tvåa på listan var Google Chrome med 124 sårbarheter och 86 med hög risk.

IEsaker

Generellt har antalet sårbarheter i våra datorer och uppkopplade produkter ökat årligen sedan 2011 och en mer detaljerad  sammanställning av GFI:s rapport hittar ni på länken nedan.

Källa: GFI

Relaterade artiklar:

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
t3xcserriBAMichaeljacksonElvispen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

inget googlefjoll med på listan men det kanske e lika bra det (tænkte på android då)

_AnKaN_
Medlem
_AnKaN_

Man behöver bara läsa ’Update’ för att förstå att detta är något aftonblask.

En annan Korven
Gäst
En annan Korven

Författaren har visst gjort en uppdatering där han förtydligar en del. Bland annat kan man läsa följande:”For example, here are some statistics for several Linux distributions that did not make it to the top and which are not included under Linux Kernel entry: Ubuntu39 total vulnerabilities 7 high severity 27 medium severity 5 low severity Red Hat Enterprise27 total vulnerabilities 6 high severity 17 medium severity 4 low severity openSUSE20 total vulnerabilities 9 high severity 9 medium severity 4 low severity Fedora15 total vulnerabilities 3 high severity 9 medium severity 3 low severity If we had to group the different… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Usch vilka stats!!Fan vilken lust jag får att skita i allt o börja köra MenuetOS istället:http://www.menuetos.net/Det går säkert oxå att hacka men när det är så litet till storleken att det får plats på en 1.44MB diskett så borde det inte finnas en så bred front med Services att angripa, samt att OSet inte är baserat på UNIX utan det är av totalt främmande slag – plus att det inte får någon uppmärksamhet ändå så Menuet lär ändå vara en totalt främmande plattform för eventuella angripare/hackers. Tom dens Webbläsare är av ett främmande slag och borde därmed vara svårkontrollerat för… Läs hela »

Elvispen
Gäst
Elvispen

[quote name=”Ase”]inget googlefjoll med på listan men det kanske e lika bra det (tænkte på android då)[/quote]
Linux kernel lär stå för hela linux familjen inklusive Android…

Michaeljackson
Gäst
Michaeljackson

När Snowden läckte information hur NSA bryter sig in i datorer, så fanns inte OpenBSD med på någon slide. OpenBSD anses vara säkrast med endast två sårbarheter hittills på över tio år. Det bygger på BSD kernel, som Apple använder i OS X och iOS.
http://m.slashdot.org/submission/627275

Bengt Johansson
Medlem
Bengt Johansson

[quote name=”Ase”]inget googlefjoll med på listan men det kanske e lika bra det (tænkte på android då)[/quote]
Surprice!
Android klarade sig, följ länk till källan vetjag 😉

serri
Gäst
serri

Seriöst? snälla folk tillbaks till skolan med er. För att kortfattad få er att förstå lite mer så hänvisar jag er till källan och kommentarerna på källans hemsida/blogg. Mer partiska samt icke korrekta siffror som är tagna ur luften får man leta efter som dessutom är skriven av en amatörjournalist. Tro inte på allt ni läser direkt, för er egna skull.

serri
Gäst
serri

Glömde tilläggas att nordichardware har tydligen ingen koll själva på saker dem postar här! Oseriös sida med okunnigt folk? skärpning. Pinsamt att lägga fram detta som fakta, speciellt när det finns okunnigt folk som tror på det dom läser.

t3xc
Gäst
t3xc

Nordichardware ni lägger fram detta som någon sorts fakta alltså! ni är väl bra duktiga ni med 🙂