Linus Torvalds är inte bara mannen bakom Linux-kernelen, ryggraden i världens mest använda operativsystem, utan också en opinionsbildare som sällan är rädd för att vara hård i sin kritik mot andra aktörer och profiler i branschen; nyligen hamnade AI och dess risker på tapeter, någonting Torvalds avfärdat som ”dålig sci-fi”.

Artificiell intelligens är ett ämne som ligger i tiden, katalyserat av tekniker som självkörande bilar och självlärande algoritmer, som på relativt kort tid har gått från science fiction till att antingen vara ett fåtal år från storskalig utrulllning eller helt eller delvis redan vara ute på marknaden och integrerat i samhället. De tekniker vi har idag rör sig inte om regelrätt artificiell intelligens, men utvecklingen av mer avancerade algoritmer och mjukvara som kan imitera fler och fler aspekter av mänsklig intelligens väcker frågan vad som faktiskt kommer hända när eller om vi faktiskt kan skapa en äkta AI.

Välkända profiler som Stephen Hawking, Elon Musk och Steve Wozniak har alla uttryckt sin oro för vad en sådan artificiell intelligens skulle kunna leda till; Elon Musk har varit mer återhållsam och kryptisk men har jämfört utvecklandet av AI med att frammana en demon, medan Steve Wozniak rent av menar att det finns en risk att mänskligheten i framtiden kan bli husdjur åt intelligenta maskiner.

Din diskmaskin kommer inte diskutera Sartre

Temat är någonting vi känner igen från filmer som Terminator, The Matrix och 2001: A Space Odyssey, och det är någonting Linux-skaparen Linus Torvalds trycker på under en frågesession där ämnet AI hamnade på tapeten. Enligt Torvalds är farhågorna kring AI överdrivna och saknar verklighetsförankring.

LinuxCon_Europe_Linus_Torvalds_05

”So I’d expect just more of (and much fancier) rather targeted AI, rather than anything human-like at all. Language recognition, pattern recognition, things like that. I just don’t see the situation where you suddenly have some existential crisis because your dishwasher is starting to discuss Sartre with you.”
– Linus Torvalds

Torvalds menar att det inte råder någon tvekan om att artificiell intelligens är på väg och att tekniken kommer användas på flera håll i samhället. Däremot ska vi inte räkna med någon allsmäktig AI – intelligens behöver inte innebära mänsklig intelligens eller någonting som ens är snarlikt, och en artificiell datorbaserad intelligens kommer bara kunna göra det som dess hårdvara tillåter. Som exempel nämner Torvalds språk- och mönsterigenkänning – specifika sysslor som en AI kan tränas till att utföra, precis som en biologisk som behöver läras upp innan den kan användas praktiskt.

”The whole ”Singularity” kind of event? Yeah, it’s science fiction, and not very good SciFi at that, in my opinion. Unending exponential growth? What drugs are those people on? I mean, really..

It’s like Moore’s law – yeah, it’s very impressive when something can (almost) be plotted on an exponential curve for a long time. Very impressive indeed when it’s over many decades. But it’s still just the beginning of the ”S curve”. Anybody who thinks any different is just deluding themselves. There are no unending exponentials.”

Det Torvalds främst ringar in är att vi inte kommer få se en intelligens som växer exponentiellt i all oändlighet – det finns helt enkelt inget stöd i varken mjukvara eller hårdvara för en sådan utveckling. Som exempel nämner Torvalds Moore’s lag, observationen att mängden transistorer vi kan bygga in i en krets fördubblas ungefär vartannat år. Det är en princip som ser exponentiell ut, men som i längden planas ut.

Trots rask utveckling inom områden som virtuella neuralnätverk och självlärande algoritmer så är vi fortfarande en lång bit ifrån en regelrätt AI, vare sig vi utgår ifrån Linus Torvalds eller Elon Musks beskrivning. Det är fortfarande för tidigt att med säkerhet säga hur artificiell intelligens kommer påverka samhället, på samma sätt som det var svårt att förutse hur internet skulle komma att påverka samhället när de första globala nätverken länkades samman under 1900-talet – samtidigt är det en lättnad att höra en framtidsutsikt från en branschinsatt som inte innebär ett domedagsscenario.

Källa: Slashdot

Relaterade artiklar

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Raymond mSebbeAxelmanS0urcerr0RUT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Raymond.M
Gäst
Raymond.M

Det Linus missar är att en AI skulle kunna utveckla och tillverka förbättrade versioner av sig själv i en takt som är tusentals eller till och med miljontals gånger snabbare än vad vi själva klarar idag.
Någon hårdvarubegränsning existerar således inte
Människans utveckling tills idag har tagit 1 miljon år.
Hur snabbt utvecklas en AI?
Har en AI någon nytta av oss människor?
Varför skulle inte evolutionsteorin gälla även AI.
Den svage går under.

Thomaseronum
Gäst

Inget emot Torvalds, men någon kommer skapa en ”riktig” AI bara för att visa att det går.
På en konkurrerande sida fick jag ett argument som löd ungefär ”Det har gjorts så många filmer om det så vi kommer inte göra de misstagen i verkligheten.”

Ok, fortsätt intala dig själv det, har jag tänkt sedan dess.
Nu låter jag som en domedagsprofet, men som sagt, någon kommer bevisa att
det går, bara för att.

Axelman
Gäst
Axelman

Problemet är väl snarare att det alltid finns någon som vill använda teknik per se att göra dumma grejjor med. Ju smartare algoritmer det kommer desto värre grejjor slängs efter oss vanliga dödliga i form av malware mm. IS skulle verkligen gilla att kunna släppa loss en svärm med små autonoma mördarmaskiner i ett köpcentrum eller i USA-s regeringsbyggnader. Så samma verktyg som skulle ge oss ett bättre liv riskerar alltid att döda oss i fel hand. Här ligger det verkliga problemet, inte om Ai tar över ( vilket jag inte alls tror på ).

BjörnErik
Gäst
BjörnErik

Han ljuger , snackar skit eller är helt enkelt fruktansvärt okunnig oerfaren Makthavarna supermakterna har redan sen många år sedan en avancerad kontrollaparat där de avlyssnar kontrollerar torterar människor i världen , självklart sitter inte nån blond datanörd typ eller hårig gubbe framför en dataskärm utan det hela styrs av artificiell intelligens , the new world order är en hemsk verklighet. Läsa människors tankar , skicka tillbaka information i elak förvrängd form via media , kontrollerea tid och rum , tidsförskjutningar där de skapar verkligheten omkring dig lika snabbt som du hinner tänka tanken , gamla filmer debattprogram med förvrängt… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Raymond.M”]
Varför skulle inte evolutionsteorin gälla även AI.
Den svage går under.[/quote]

Evolutionsteorin enligt Hitler kanske, men inte enligt Darwin. Det heter ”Natural selection” eller på svenska ”Naturligt urval”. https://sv.wikipedia.org/wiki/Naturligt_urval

:-*

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Håller 100% med Linus Torvalds.
Om det äns går att tillverka någon slags vettig självförsörjande och självutvecklande AI med binär teknik så lär det vara evigheter tills det blir möjligt.
Datorer/robotar även om dom bestyckas med alla möjliga sensorer begränsas ändå väldigt mycket av det extremt stora klivet till att skapa programvara för uppfinningsrikedom och kloka ”trial and error” algoritmer för att inte råka begå ”självmord” och dra fel slutsats om varför roboten gick sönder. Självbevarelsedrift är extremt svårkodat och det är störtomöjligt med riktig sådan med dagens teknik.

Axelman
Gäst
Axelman

Det räcker att skumma av en bunt teorier om människan för att inse att vi inte vet särskilt mycket om människan!

En människa är extremt komplicerad och drivs av många saker och är ologisk, nyckfull och oförutsägbar. Så hur ska vi skapa en Ai när vi inte vet hur vi själva fungerar!?

Sebbe
Medlem
Sebbe

@BjörnErik: Allvarligt, driver du med oss eller är vågar du inte tänka? Bevisligen är det bara dom som kan tänka som kan utveckla något. Så länge AI inte kan tänka så kan dom bara producera sig själva utifrån en regel. Anledningen till att naturen och människan kan är att det finns fasta regler som är omöjliga att ändra på, men det går att använda undantag utifrån vissa förutsättningar. Att däremot ändra dragningskraften (på hela planeten) eller släcka solen går inte eftersom det står högre i rang. Att däremot hålla emot en studsande boll eller ändra dragningskraften med magnetisk hjälp är… Läs hela »

Raymond m
Gäst
Raymond m

Artificial Intelligence är just självständigt tänkande, jag är jag finns.
Bill Gates joins Stephen Hawking in warning Artificial Intelligence med flera stora vetenskapsmän varnar för just AI.
Läs gärna
http://www.express.co.uk/news/world/555092/Bill-Gates-Stephen-Hawking-Artificial-Intelligence-AI-threat-mankind
Eller
http://io9.com/prominent-scientists-sign-letter-of-warning-about-ai-ri-1679487924
Eller
http://www.livescience.com/49419-artificial-intelligence-dangers-letter.html
Eller
http://rt.com/usa/222015-scientists-dangers-artificial-intelligence/

Dina argument smulas sönder redan i ditt första citat.
Men dröm gärna vidare om dina eld, jord, luft och vatten.
Välkommen till verkligheten.