Li-Fi kan komma att bli det nya Wi-Fi, det är i alla fall vad forskare på Edinburghs universitet hoppas på. Li-Fi använder sig av ljus istället för radiovågor och genom att extremt snabbt slå av och på små LED-lampor har forskarna i sina tester lyckats sända data med hastigheter på upp till 500 megabyte per sekund, detta utan att äta upp fler av våra radiofrekvensband som redan är hårt belastade.

Visible light communication (VLC) experimenteras med på flera håll men till skillnad mot de flesta forskningsgrupper som använt sig av en blandning av röda, gröna och blå lysdioder har man på Edinburghs universitet arbetat endast med vanliga vita lysdioder. Man har skapat matriser med vita lysdioder där varje diod sänder en egen dataström.

Genom denna uppsättning har man redan nått datahastigheter på över 500 megabyte per sekund i sina labb. Detta genom att helt enkelt slå av och på dioderna i extremt snabb frekvens, en lysande diod ger en 1:a medan en släckt diod ger en 0:a.

Man har redan startat ett företag som planerar att sälja VLC-sändare som ska komma till marknaden under 2012, då med datahastigheter på upp till 100 MB/s. Den kanske största fördelen med Li-Fi är att tekniken inte ockuperar det redan överbelastade radiofrekvensnätet och Harald Haas från Edinburgh Universitetet uppskattar att VLC-tekniken kostar ungefär en tiondel av vad motsvarande WiFi-teknik kostar.

”Eftersom det använder ljus i stället för radiofrekventa signaler, kan VLC användas säkert i flygplan, integreras i medicinsk utrustning och sjukhus där Wi-Fi är förbjudet, eller till och med under vatten, där Wi-Fi inte fungerar alls,” kommenterade Harald Haas

Men precis som tidigare dataöverföringstekniker som använder sig av ljus har Li-Fi en rejäl nackdel, det krävs fri sikt för att dataöverföringen ska fungera. Med detta i åtanke har vi svårt att se Li-Fi som en ersättare till WiFi, då radioteknikens stora fördel är just rörelsefriheten. Men i fasta installationer bör diodtekniken ha goda förutsättningara att fungera bättre.

Källa: New Scientist

18
Leave a Reply

Please Login to comment
18 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
-Tjalve-Anton KarmehedSnorchAmiDoncdlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Coolt…Blir kul o se det i action framöver…

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Vettetusan… Rätt kass el här, lamporna flimrar ständigt… Jag är tveksam att jag skulle kunna använda det. Eller så är frekvenserna för dataöverföringen så pass höga att det inte påverkar.

coolacrille
Medlem
coolacrille

Smart att använda en förkortning som är väl använd redan idag. Vem associerar inte VLC med den välkända mediaspelaren?

Utöver det så verkar det ju….meh. Fri sikt är en riktigt stor svaghet även om man kör det i fasta installationer. Hur ska det tex användas i sjukhusmiljö? Jag förstår inte.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”coolacrille”]Smart att använda en förkortning som är väl använd redan idag. Vem associerar inte VLC med den välkända mediaspelaren?

Utöver det så verkar det ju….meh. Fri sikt är en riktigt stor svaghet även om man kör det i fasta installationer. Hur ska det tex användas i sjukhusmiljö? Jag förstår inte.[/quote]
Med tanke på att Wi-Fi inte får användas skulle den här lösningen vara utmärkt för sängliggande patienter.

Snorch
Medlem
Snorch

[b]Lys[/b]dioder. 😉

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”PsynoKhi0″]Vettetusan… Rätt kass el här, lamporna flimrar ständigt… Jag är tveksam att jag skulle kunna använda det. Eller så är frekvenserna för dataöverföringen så pass höga att det inte påverkar.[/quote]

Lösningen heter ”kondensator”

coolacrille
Medlem
coolacrille

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”coolacrille”]Smart att använda en förkortning som är väl använd redan idag. Vem associerar inte VLC med den välkända mediaspelaren?

Utöver det så verkar det ju….meh. Fri sikt är en riktigt stor svaghet även om man kör det i fasta installationer. Hur ska det tex användas i sjukhusmiljö? Jag förstår inte.[/quote]
Med tanke på att Wi-Fi inte får användas skulle den här lösningen vara utmärkt för sängliggande patienter.[/quote]
Är det verkligen kostnadseffektivt? Sjukvården svämmar ju inte direkt över av pengar.

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”dlq84″][quote name=”PsynoKhi0″]Vettetusan… Rätt kass el här, lamporna flimrar ständigt… Jag är tveksam att jag skulle kunna använda det. Eller så är frekvenserna för dataöverföringen så pass höga att det inte påverkar.[/quote]

Lösningen heter ”kondensator”[/quote]

Tänkte skriva det i citat, men tänkte det blir för avancerat. Och då måste man förklara sig o.s.v..

Till ”[i]PsynoKhi0[/i]” så har ”[i]dlq84[/i]” helt rätt.

Snorch
Medlem
Snorch

Om växelspänningen är ostabil och ”svajar” gör en kondensator inte mycket för att åtgärda det. Kondensator direkt mellan Fas och nolla (som jag antar ni menar när ni bara skriver ”lösningen heter ”kondensator””) kallas för X-kondensator och används för EMI/RFI-filtrering. Kort sagt så filtrerar den skit (högfrekventa störningar) på nätet och från diverse elektronisk utrustning, både från att komma in i utrustningen och för att utrustningen inte ska skicka ut det på nätet. Inget som hjälper mot om växelspänningen svajar lite och på så vis ger ”flimmer”. För att stabilisera nätspänning behövs betydligt mer saker än en kondensator. Men förtydliga… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Snorch”]Om växelspänningen är ostabil och ”svajar” gör en kondensator inte mycket för att åtgärda det. Kondensator direkt mellan Fas och nolla (som jag antar ni menar när ni bara skriver ”lösningen heter ”kondensator””) kallas för X-kondensator och används för EMI/RFI-filtrering. Kort sagt så filtrerar den skit (högfrekventa störningar) på nätet och från diverse elektronisk utrustning, både från att komma in i utrustningen och för att utrustningen inte ska skicka ut det på nätet. Inget som hjälper mot om växelspänningen svajar lite och på så vis ger ”flimmer”. För att stabilisera nätspänning behövs betydligt mer saker än en kondensator. Men… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Öh så det var inte ett svar/lösning på att lamporna blinkar?

För det är ju det PsynoKhi0 menar, att hans lampor blinkar så pass att överföring med lysdioder inte fungerar, att de störs av lampornas blinkande.
Men nu är ju frekvensen så pass mycket högre än vad man kan se, så flimrandet som syns är långt långt ifrån dessa frekvenser.

Växelström nej, men väl pulsande likström för att tända/släcka dioderna, så en kondensator där tar liksom bort poängen med att pulsa lysdioderna.

Hur som helst verkar det ju blivit missuppfattningar på flera håll här och det syftats på olika saker.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Snorch”]Öh så det var inte ett svar/lösning på att lamporna blinkar? För det är ju det PsynoKhi0 menar, att hans lampor blinkar så pass att överföring med lysdioder inte fungerar, att de störs av lampornas blinkande.Men nu är ju frekvensen så pass mycket högre än vad man kan se, så flimrandet som syns är långt långt ifrån dessa frekvenser. Växelström nej, men väl pulsande likström för att tända/släcka dioderna, så en kondensator där tar liksom bort poängen med att pulsa lysdioderna. Hur som helst verkar det ju blivit missuppfattningar på flera håll här och det syftats på olika saker.[/quote]… Läs hela »

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Fel citat: Tagits bort…

Snorch
Medlem
Snorch

Ja en kondensator för att få en stabil likspänning är ju tämligen vanligt användningsområde för en kondensator, men det var ju inte ”fallet” nu. AmiDonc, Ingen som sagt något annat och det är en helt annan sak än det du kommenterar.Läser du så ser du även att det skett missuppfattningar om vad som åsyftades och att ”vi” menat olika saker, så din kommentar är liksom överflödig i vilket fall som helst. Hur som helst, att få en stabil spänningen för att driva lysdioderna är det minsta problemet, långt ifrån det att filtrera bort ovälkommet ljus på mottagarsidan, allra helst när… Läs hela »

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”Snorch”]Ja en kondensator för att få en stabil likspänning är ju tämligen vanligt användningsområde för en kondensator, men det var ju inte ”fallet” nu. AmiDonc, Ingen som sagt något annat och det är en helt annan sak än det du kommenterar.Läser du så ser du även att det skett missuppfattningar om vad som åsyftades och att ”vi” menat olika saker, så din kommentar är liksom överflödig i vilket fall som helst. Hur som helst, att få en stabil spänningen för att driva lysdioderna är det minsta problemet, långt ifrån det att filtrera bort ovälkommet ljus på mottagarsidan, allra helst… Läs hela »

Snorch
Medlem
Snorch

Det är lugnt. 😉

Mitt första svar var pga jag trodde ni menade att en kondensator löser problemet med den ostabila nätspänningen som ger flimrande lampor. Nu var ju så inte fallet, utan det blev missuppfattningar från flera håll så svaren har väl egentligen inte med varandra att göra.

Är du med nu?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det borde ju kunna funka i fasta installationer för att skicka data mellan två byggnader? Hur lång räckvidd kan det ha tro? Sen undrar man ju vad som händer när det regnar 😉