LG kommer att presentera en ny serie av TV-apparater med ultrahd-upplösta OLED-paneler på elektronikmässan IFA i Berlin. Bland de nya modellerna ska vi hitta de första platta 4K OLED-modellerna för konsumentmarknaden men ändå mer intressant är att elektronikjätten nu lyckats implementera HDR-teknik i sina OLED-paneler, en teknik som sägs göra under för bildupplevelsen.

LG har mottagit mycket positiv kritik och lovord för sina första OLED TV-apparater och deras senaste modeller med ultrahd-upplösning lyfte bildkvalitén till nya nivåer, om än till också ganska väl tilltagna prislappar.

Under IFA 2015 som går av stapeln den 4-9 september kommer LG att presentera nya platta OLED-modeller med ultrahd-upplösning. Traditionellt har LG liksom övriga konkurrenter fokuserat allt mer på välvda bildpaneler för att skapa en ”omslutande” effekt för tittaren. Vad som i teorin kan låta som en bra lösning har samtidigt fått kritik från mer kräsna användare då de välvda panelerna varken gynnar hushåll med fler tittare eller de som inte har helt optimala avstånd och tittarpositioner.

LG verkar tagit till sig av kritiken och lanserar under IFA minst två platta modeller i 55 respektive 65 tum, som även följs upp av två nya välvda modeller i samma storleksklasser. TV-apparaterna kommer vara blott 4,8 millimeter tunna, använda sig av WebOS 2.0 och vara utrustade med högtalare från Harman/Kardon samt erbjuda mycket snabba uppstartstider. Flera av modellerna kommer också erbjuda en ny och mycket efterlängtad bildskärmsteknik – HDR.

HDR ger betydligt mer än 4K-upplösning enligt subjektiva tester

HDR eller High dynamic range är en teknik som inte skapat i närheten lika mycket uppståendelse som 4K och ultrahd på TV-marknaden. Vilket kanske inte är helt överraskande med tanke på att pixlar och siffror ofta är betydligt lättare att jämföra för intet ont anade konsumenter. HDR har samtidigt potential att ge betydligt större skillnader i bildupplevelsen på en TV än vad en traditionell ökning i upplösning kan bidra med. Det säger åtminstone undersökningar och blindtester på vanliga TV-användare och konsumenter.

IMG_0883

Enligt analytikerföretaget IHS ska HDR vara den bildförbättrande teknik som gör mest för att förbättra bildkvalitén för en vanlig användare. Genom sin höga ljusstyrka kan HDR-tekniken skapa betydligt mer verklighetstrogna ljuseffekter och skarpare detaljer även i mörka scener, helt enkelt en mer naturtrogen bild.

Netflix filmar med HDR-teknik och stöd i UltraHD Blu-ray

LG är inte först med HDR-teknik i sina TV-apparater utan har snarare fått kritik från konkurrenter som hävdat att OLED-tekniken inte är särskilt väl lämpad för den höga ljusstyrka som krävs med HDR. På IFA verkar nu LG vara beredda att tysta tvivlarna med nya HDR-kompatibla OLED-modeller, det återstår samtidigt att se när videoleverantörer får ut HDR-filmade alster på sina tjänster. Streamingtjänsterna Netflix och Amazon är två aktörer som redan flaggat för kommande material med HDR-stöd men även nästa generations optiska Blu-ray format stödjer formatet.

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SgtBlackKalle- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kalle-
Gäst
Kalle-

Rätt kul att Netflix är duktiga och filmar med HDR när de sedan streamar ut sina filmer i så pass låg bitrate att de ändå ser ut som sönderkomprimerad skräp.

SgtBlack
Medlem
SgtBlack

Jaså? Inget jag har problem med, har kollat Marco Polo och House of Cards i 4K ser hur bra ut som helst. Du kanske skall se över dina inställningar: https://help.netflix.com/sv/node/13444

Värt att veta, kollar du genom Chromes browser så får du inte mer än 720p

Google Chrome up to 720p
Microsoft Edge up to 1080p
Internet Explorer up to 1080p
Safari up to 1080p on Mac OS X 10.10.3 or later