ARM används idag i samtliga mobiltelefoner med eller utan touch-skärm och LG har nu gått ut med att man tänker börja utveckla egna ARM-baserade kretsar för att använda i kommande smartphone:s från företaget. LG har därför köpt licens för ARM:s kommande arkitekturer Cortex-A15 och Mali-T604 för processor, respektive grafikdelen.

Enligt marknadstidningen Taipei Times har LG nu slagit ett avtal med ARM för att nyttja deras kommande processor och grafikarkitektur Cortex-A15 respektive Mali-T604 som öppnar många möjligheter för företaget både på smartphone-fronten och andra marknadssegment.

Cortex-A15 är ARM:s arkitektur för att ta sig in på PC och server-marknaden samtidigt som den fortfarande inriktas mot ultraportabla enheter. Cortex-A15 ska komma med mycket högre prestanda än företagets Cortex-A9 som används idag och dessutom köras i upp till 2.5 GHz. ARM säger att det är en väldigt skalär arkitektur som ska kunna gå upp till 8 kärnor, men säkert ännu högre om man så vill.

ARM_Cortex-A15

Mali-T604 bygger på tidigare Mali-grafikprocessorer från företaget men kommer med många nyheter. Mali-T604 har stöd för OpenGL ES, OpenGL VG, OpenCL och blir även först i Mali-familjen att erbjuda stöd för DirectX (Windows 8 kommer stödja ARM-processorer). Dessutom kommer den nya grafikprocessorn att erbjuda högre grafikprestanda än allt annat vi ser idag enligt ARM.

ARM_Mali-T604

Det här avtalet öppnar många dörrar för LG då de nu kan skräddarsy en krets till smartphone:s efter deras egna behov, men Cortex-A15 och Mali-T604 kommer även hitta in i mycket annat från företaget exempelvis 3D TV.

Det är ännu oklart om LG ska tillverka alla smartphone SoC:s själva eller om de kommer förlita sig på andra företag som idag, men det är troligt att de kommer köra på sina egna kretsar tillsammans med andra under en övergångsperiod. Vi på NordicHardware har LG Optimus 2X på besök i testlabbet för närvarande. Telefonen som är LG:s kraftfullaste på marknaden idag använder sig av NVIDIA Tegra 2 som systemprocessor, ett samarbete som alltså inte verkar bli särskilt långvarigt. Vi har redan publicerat en kortare test av telefonens flertrådsprestanda och ett fullständig test kommer att dyka upp inom kort.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonAnton Karmeheddlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

LG kommer helt klart att bli en spelare att räkna med på Android-sidan. Nice!

Anton Karmehed
Admin

Ja detta var faktiskt en något oväntad utveckling, men riktigt spännande sådan. LG har verkligen gått ut aggressivt i år på Android-marknaden och kan man få till konkurrenskraftiga systemprocessorer ur egna ledet så börjar det ju verkligen arta sig.
Sen ska man inte underskatta de problem som kan dyka upp, Samsung och deras Exynos SoC är ju det uppenbara exemplet.

Anton Karmehed
Admin

Nä det händer väl inte så mycket egentligen, men man tvingades visa upp sina första nya smartphones och surfplattor med Tegra 2 istället för sin egen Exynos SoC, för att den senare inte var klar. Nu verkar det som att man lyckats få in Exynos i de flesta av produkterna, men troligtvis kommer man även använda sig av Tegra 2 i vissa konsumentprodukter vilket man knappast är överlyckliga för på Samsung, däremot på NVIDIA. 😉