I dag lanseras LG G5 – en ny flaggskeppstelefon från LG som kombinerar ett utbytbart batteri med ett yttre av aluminium och världens ljusstarkaste bildskärm. NordicHardwares systersajt Surfa.se publicerar nu sitt stora test.

I Surfas recension av LG G5 hyllas telefonen bland annat för sin oerhört ljusstarka bildskärm. Telefonens 5,3 tum stora skärm är världens ljusaste bildskärm som sitter i en smartphone. Medan telefoner så som Apple iPhone 6S och Samsung Galaxy S7 når cirka 550 nits som högsta ljusstyrka uppmätte Surfa en maximal ljusstyrka på 675 nits med LG G5. Även om 675 nits inte är i närheten av de 800 nits som LG utlovar är det betydligt högre än många konkurrenter. Detta gör LG G5 relativt lätt att använda utomhus en solig dag.Surfas recension av LG G5

Unik men inte bäst kamera

LG G5 har en riktigt bra kamera men den har ändå svårt att slå Samsungs senaste flaggskepp. I Surfas recension påpekas det att LG G5:s kamera inte är särskilt mycket bättre än LG G4 och V10. Bilder från G5 kan till och med se lite mer artificiella ut än bilder från de äldre modellerna eftersom G5 använder en högre grad efterskärpning.

Även om G5 inte kan konkurrera med telefoner så som Samsung Galaxy S7 Edge när det gäller bildkvalitet har den en unik vidvinkelkamera som gör att G5-användare kan ta bilder med vinklar som är omöjliga med andra telefoner. G5 har med andra ord inte den bästa kameran på smartphonemarknaden men den ger användare ett unikt perspektiv.

Surfa.se kan du se exempelbilder och läsa mer om G5:s kamera.

LG G5 Recension kamera

Appskärm trots allt

LG G5 har fått kritik från stora delar av teknikpressen för sin kraftigt anpassade mjukvara som bland annat exkluderar Androids klassiska appskärm. I Surfas recension är tonerna dock lite mer positiva eftersom LG skickade ut en uppdatering av telefonens mjukvara strax innan lansering som bland annat återintroducerade appskärmen. Allt är dock inte frid och fröjd med LG:s nya mjukvara. På vissa sätt är LG G5:s mjukvara sämre än mjukvaran som finns i exempelvis LG G4 och V10. Dual Window-funktionen från G4 och V10 som gav användare möjlighet att ha två appar på skärmen samtidigt finns inte kvar i G5 och V10:s manuella videoläge har tagits bort från G5:s mjukvara.

Modulär men krånglig design

LG G5 skiljer sig från konkurrenterna på marknaden genom att använda en unik modulär design som låter konsumenter byta telefonens batteri och koppla in extra tillbehör. Med sin nya design förblir LG en av väldigt få smartphonetillverkare som fortfarande har utbytbara batterier.

Läs även: LG G5 i värmetest – tappar uppåt 40 procent av sin prestanda

När en ny modul, så som kameragreppet CAM Plus, ska kopplas in i telefonen måste hela telefonen först stängas av eftersom batteriet alltid måste dras ut för att ett byte ska vara möjligt. Det betyder att det tar runt en och en halv minut att byta ut en modul. Eftersom CAM Plus-tillbehöret gör telefonen stor och klumpig är det opraktiskt att ha det fastmonterat på telefonen hela tiden. CAM Plus har sina klara fördelar men är också opraktiskt på många sätt och med få tillbehör på marknaden är det oklart exakt användbar LG:s modulära design kommer att vara i praktiken.

LG G5 Recension modul 9

Så här sammanfattar Surfa.se sin recension LG G5:

LG G5 är en bra Android-telefon på många sätt men den lider av ett flertal små problem som gör att den har svårt att stå upp emot den hårda konkurrensen. LG G5 har sämre batteritid, lägre byggkvalitet, sämre mjukvara och sämre kamera än konkurrenternas flaggskepp. Det gör inte LG G5 till en dålig telefon men det gör den inte heller till det bästa valet i den dyra prisklass som den faktiskt ligger i.

Bäst i test och sju andra utmärkelser

LG G5 nådde alltså inte riktigt ända fram till en plats på podiet för att belönas med en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden. I nuläget har Samsung Galaxy S7 Edge utmärkelsen Bäst i test tack vare sin utmärkta kamera, imponerande skärm, vattentäta design och långa batteritid.

Utöver Bäst i test har Svenska Smartphoneguiden på Surfa.se många andra utmärkelser och rekommendationer. Du kan bland annat se vilka smartphones som har fått utmärkelse för att ha längst batteritid, för att vara den bästa telefonen under 4 000 kronor, för att vara den bästa lilla telefonen och mycket mer. På Surfa.se hittar du också kompletta recensioner av alla nya smartphones i alla prisklasser så som recensioner av iPhone SE, hela Galaxy S7-serien och givetvis en djupdykning i LG G5.

Andra utmärkelser i Svenska Smartphoneguiden:

  • Längst batteritid
  • Bästa lilla telefonen
  • Bäst Apple-telefonen
  • Bäst under 6 000 kronor
  • Bäst under 4 000 kronor
  • Bäst under 3 000 kronor
  • Bäst under 2 000 kronor

→ Ta mig till Svenska smartphoneguiden

Viktigast med en smartphone
Batteritid, kamera, prestanda eller design - vad är viktigast för dig vid ett köp?
Topp 6 smartphones på Prisjakt.se
Rubrik

6
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
4 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Lars BarthaJoel OscarssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kronix
Medlem
Kronix

Artikeln är klart skriven av en samsung fanboi och klart vinklad för samsung . Finns inget krångligt med moduläriteten. Kamera greppet gör mobilen något baktung men kan säga att min tjej som också har en LG G5 har den på konstant och hon älskar den. Det är inte jobbigare att byta del än det är att byta en T-shirt innan du går iväg. Den har en funktion och du använder den när du vill ha den funktionen som modulen ger. Jag tvivlar inte på att Edge är en bra telefon. Jag tror det är en mycket bra telefon men den… Läs hela »

Joel Oscarsson
Admin

Hej Kronix! Tack för kommentaren och för dina tankar kring G5! Det stora problemet med LG:s modulära design är faktumet att telefonens batteri måste dras ut ur telefonen varje gång en modul ska bytas ut. Det hade helt klart varit lättare för konsumenter att använda olika moduler oftare om de hade kunnat byta ut dem utan att behöva starta om telefonen varje gång. De som inte gillar LG:s modulära design behöver dock inte använda den heller. Det är anledningen till att vi har valt att inte nämna den i sammanfattningstexten eller i sammanfattningskortet längst upp i artikeln. Det enda vi… Läs hela »

Kronix
Medlem
Kronix

Visst hade det vart bättre om du inte behövde stänga av telefonen men faktum är att med edge så kan du inte byta något alls. Du har inte ens ett val att byta modul. I dagsläget finns det bara 2 st moduler. Bang & Olufsen som ger ett bättre ljud & hörlursport i undre kant (ni tyckte det va minus att ha det i den övre) och som ni nämnde kamera greppet. Detta är tillval och en möjlighet. Anser inte att en möjlighet till att modifiera sin telefon bör belysas som negativ då ingen annan telefon kan göra detsamma. LG… Läs hela »

Kronix
Medlem
Kronix

Asså, ni tar bort kommentarer som inte bryter mot några regler för att den inte faller i smak med vinklingen av denna artikel. Då vet jag vilka jag inte ska ta några råd ifrån i framtiden. Opartiska verkar ni verkligen inte vara.