LG visade upp många nya produkter på IFA-mässan men inte alla var tillgängliga för allmänheten. Bakom stänga dörrar hittade vi företagets första officiella 8K-TV som med sina 98 tum bjöd på en sagolik detaljrikedom och samtidigt visar att den extrema upplösning nu börjar närma sig marknaden.

Vi har under något år sett tidiga demonstrationer av 8K från paneltillverkaren Sharp där vi redan under CES 2013 kunde vila ögonen på tillverkarens 85 tums 8K-TV. Med en effektiv upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar gav 8K-formatet en närmast 3d-liknande känsla och det var något vi återigen fick uppleva med ögonen vilandes på LG:s nya TV-koncept som erbjuder 16 gånger så många pixlar på skärmen som dagens vanliga 1080p-apparater.

LG visar att 8K-formatet kan vara på marknaden inom några år

Att LG inte visar upp sin 8K-TV för allmänheten förklarar företagets Svenska produktspecialst Sussi Persson med att LG har som policy att inte visa upp produkter som inte räknas som redo för den kommersiella marknaden. Men att man nu känner sig redo att visa upp ett 8K-koncept för media är samtidigt ger en tydlig indikation om att företaget nu börjar bli mer allvarliga på sin satsning kring 8K-formatet.

Det är fortfarande för tidigt att säga något om när LG:s första 8K-TV kommer att finnas på marknaden men det är inte en allt för vågad spekulation att det kan ske redan inom ett par år. Garanterat med en extrem prislapp, som när de första 4K-apparaterna lanserades, och troligtvis nästan helt utan tillgängligt videomaterial i den nya upplösningen. Men de där häftiga 4K-apparaterna vi suktar efter idag kommer med andra ord kännas lite småmesiga inom en inte allt för avlägsen framtid.

LG_8K

Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid