Lenovo ger sig in på vikbara laptops med X1 Fold

Vikbara skärmar ser ut att gå från nisch till vardag

0

Vikbara skärmar är den senaste trenden bland hårdvarutillverkare och Lenovo hakar på trenden med den bärbara datorn X1 Fold som visats upp under CES 2020.

Allt fler hårdvarutillverkare hakar på den senaste trenden med vikbara skärmar. Hur oslipad tekniken än må vara i dagsläget. Vi har sett tillverkare som Samsung med sin Galaxy Fold och Motorola med sin pånyttfödda Razr. Nu ger sig Lenovo in i leken med X1 Fold, en surfplatta/laptop-hybrid som kan vikas på mitten.

Lenovo X1 Fold kommer i platt läge med en P-OLED-skärm på 13 tum. Denna kan täckas till hälften med ett löstagbart tangentbord och vinklas för att enheten sedan ska kunna användas som bärbar dator.

Under huven på enheten huseras vad Lenovo kallar för en ”hybridprocessor” från Intel. Troligtvis rör det sig om en Lakefield-processor där flera olika slags processorkärnor huseras i samma paket. Detta kan liknas med vad ARM gjort för många av sina processormodeller där klenare kärnor tar hand om lättdrivna uppgifter och flankeras av mer kraftfulla kärnor som står för den faktiska prestandan.

Hur pass denna typ av processor kommer att fungera i X1 Fold återstår dock att se. Enheten kommer att levereras med operativsystemet Windows 10, ett operativsystem som inte verkar ha något ordentligt stöd för denna typ av processor. Däremot bekräftar Lenovos representanter på CES att företaget kommer att lansera en annan version av Fold X vid ett senare tillfälle med Windows 10 X installerat. Samma operativsystem Microsoft utvecklar för sina vikbara enheter Surface Neo och Surface Duo.

Exakt hur väl Lenovo X1 Fold presterar är något vi i dagsläget endast kan spekulera i. Lenovo bekräftar dock att enheten kommer att lanseras under sommaren med ett riktpris på cirka 2 500 dollar, cirka 25 000 svenska kronor.

Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons