Lenovo var aggressiva med sin satsning på ultrahd-upplösning under teknikmässan CES. Företaget visade upp en 28-tums 4k-skärm för professionella användare men passade även på att presentera en konsumentinriktad allt-i-ett-dator med samma 4k-panel och Android 4.3 under skalet.

Lenovo Thinkvision 28 smart är en så kallad allt-i-ett-dator med ett komplett system integrerat i skärmen. I vanliga fall brukar detta handla om Windows-baserade lösningar men här har Lenovo satsat på den mer kostnadseffektiva Android-plattformen. En Nvidia Tegra-processor (uppgifterna om exakt modell går isär), 2 gigabyte internminne, 32 gigabyte lagringsutrymme och plats för microsd-kort gör datorns specifikationer snarlika de i en surfplatta.

Vid vår snabba handpåläggning under CES 2014 konstaterade vi att flera element av operativsystemet, vissa ikoner och annan grafik, skalades upp till 3 840 x 2 160 pixlars upplösning. Tyvärr gör detta att man inte fullt ut kan utnyttja den högre skärpan hos 4k-upplösningen, samtidigt som gränssnittet inte var helt följsamt. Något som skulle kunna bero på en flaskhals i kombinationen systemprocessor, internminne och den extrema upplösningen.

Lenovo menar däremot att Android-systemet bara är en av flera användningsområden då skärmen lika väl kan användas inkopplad till en dator eller spelkonsol som vilken annan skärm som helst. För detta ändamål finns inte mindre än tre HDMI-portar, en Displayport-anslutning, flera USB-portar samt ljudanslutningar och en ethernet-anslutning. Systemet stödjer även Miracast, Bluetooth 4.0 samt NFC.

Lenovo Thinkvision 28 smart kommer att finnas tillgänglig på marknaden i juli månad med en prislapp på runt 10 000 kronor inklusive moms.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid