Lenovo ThinkPad Z13 och Z16 presenteras i dag som några av företagets senaste flaggskepps-laptops. Utöver nya haptiska pekplattor och ny design med höga bildskärmar, är ThinkPad Z-serien först ut för Lenovo med en exklusiv AMD-plattform.

Lenovo ThinkPad Z-serien är helt ny för Lenovo. Den kan möjligen ses som ett syskon till X-serien. Vid introduktionen kommer den i utföranden som mest påminner om de X1 Extreme-modeller som Lenovo lanserat och uppdaterat de senaste åren. De skiljer sig dock på flera sätt från Extreme. För det första är det inte Intel och Nvidia utan AMD för både CPU och GPU som gäller. Lenovo har tidigare haft AMD-baserade system men har nyligen förlitat sig på Nvidia för grafikprestanda. Det kommer att finnas versioner i Z-serien som endast kommer med integrerad grafik men Lenovo ska också erbjuda AMD Radeon RX 6500M-kretsar. På CPU-sidan erbjuds AMDs senaste 6000-serie med U- och H-kretsar i Z13 respektive Z16. Båda kan ha upp till 32 GB RAM samt 1 respektive 2 TB SSD-lagring.

Lenovo kommer att erbjuda flera alternativ när de gäller bildskärmar men alla är i 16:10-format. Den mindre mäter 13,3 tum och den större mäter 16 tum med möjlighet att välja mellan LCD och OLED. Båda kan har Full HD-upplösning men kan skalas till 2,8K respektive 4K-upplösning. Med tanke på de högupplöst skärmarna och de övriga specifikationerna är datorernas batteristorlekar möjliga problem. De mäter bara 50 respektive 70 Wh. Med det sagt återstår det att se hur energisnåla AMDs nya kretsar är och vad de kan leverera i praktiken.

Tappar ThinkPad-egenskaper

Båda modellerna kommer med nya och stora pekplattor som gör sig av med Lenovos klassiska fysiska knappar. Istället används en pekplatta som har haptisk feedback. Det betyder att hela plattan är tryckkänslig och ger feedback till användaren genom en vibrator. Även om knapparna är borta finns åtminstone styrpunkten kvar i mitten av tangentbordet. En annan nyhet är i alla fall att Lenovo har valt att flytta tillbaka Ctrl- och Fn-knapparna till de platser som de flesta tillverkare använder. Många tidigare ThinkPad-modeller har haft Ctrl-knappen näst längst till vänster, inte längst till vänster.

Utan de klassiska fysiska knapparna och med tunnare skärmramar än tidigare, har ThinkPad Z ett mer modernt utseende än vi är vana vid från Lenovo. Seriens utformning av portar går i samma minimalistiska stil. Z13 har bara två USB 4-portar och en hörlursport. Z16 har tre USB 4-portar, en hörlursport samt en fullstor SD-kortläsare. Här finns dock inga USB A-portar eller HDMI-portar.

Lenovo ThinkPad Z kommer att lanseras i maj med riktpriser på 1 650 respektive 2 250 Euro.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid