Samsungs vice styrelseordförande Lee Jae-Yong har gripits i samband med en stor korruptionshärva där bland annat Sydkoreas president står i centrum.

Samsungs högste beslutstagare Lee Jae-Yong har häktats i samband med en stor korruptionsskandal som skakat Sydkorea. I skandalens centrum står bland annat landets president Park Geun-Hye.

Tidigare har domstolen inte tyckt att det varit nödvändigt att arrestera Samsungchefen, men efter att nya bevis har kommit fram så har han nu häktats.

Jae-Yong sitter nu häktad misstänkt för bland annat förskingring samt mened i den stora korruptionshärvan. Detta kommer med största sannolikhet inte att störa det vardagliga arbetet hos Samsung. Företaget har även yttrat sig om händelserna och säger att man vill se till att sanningen ska komma fram under de kommande domstolsprocesserna.

Jae-Yong är son till Samsungs VD Lee Kun-Hee. Dock jobbar inte Kun-Hee sedan han drabbades av en hjärtattack under 2014. Vilket har lämnat Jae-Yong som Samsung topprofil.

Lee Jae-Yong nekar till politiskt fulspel

Lee Jae-Yong har bland annat skänkt en häst värd cirka 875 000 dollar till dottern till en av presidentens nära vänner. Samma vän har även fått en donation på 3,1 miljoner dollar till ett företag som hon var delägare i. Jae-Yong hävdar dock att han aldrig sökt politiska gentjänster för sin generositet. Men hur domstolen väljer att se det återstå att se.

Det finns inget satt datum för Jae-Yongs rättsprocess. Men en så stor härva där till och med presidenten är inblandad kan dra ut på tiden då det är ett väldigt delikat ärende.

Lägsta pris på Prisjakt.se

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid