Forskare från University of Washington har lyckats med konststycket att använda laserstrålar för att kyla vatten ner mot nollgradiga temperaturer. Genom att mer eller mindre vända på effekten hos de flesta laserstrålar som brukar användas för uppvärmning har man med en infraröd laser visat en teknik som potentiellt kan användas inom framtida datorsystem.

Den första lasern uppfanns redan på 1960-talet och har alltid avgett värme. De flest har nog inte tänkt tanken att kunna kyla vätskor eller andra substanser med hjälp av laserstrålar, något som nu forskare på UW säger sig ha lyckats med.

Peter Pauzauskie, biträdande professor vid University of Washington säger ”När du går på bio och ser laserpistoler i Star Wars laserpistoler värmaer de upp och förstör saker, detta är första exemplet med en laserstråle som kyler vätskor som vatten under vardagliga förhållande.”

Den 16 november publicerades en studie där forskare visade hur man använde sig av en infraröd laser för att kunna kyla vatten till ungefär 2 grader celsius och presenterade vilka möjligheter som finns med punktkylning av laser. En liknande teknik visades redan under 1995 där man använde laser för kylning i ett vakum. Det har däremot tagit 20 år för forskare att upprepa bedriften i vardagliga förhållande på nanokristaller i vanligt vatten.

Laserkylning

Forskarna säger även att ju större kristaller destå bättre kylningsförmåga når man. Laserkristaller är både dyra och tidskrävande att tillverka men forskarlaget har även visat mer kostnadseffektiva sätt att sköta denna tillverkning på.

Punktkylning med laser är i första hand attraktivt inom cellbiologi för att studera funktionen hos enzymer och molekyler. Samtidigt öppnar forskarlaget för att tekniken i framtiden skulle kunna användas inom industrin och teknikbranschen. Exempelvis skulle punktkylning för att undvika överhettning av mikroprocessorer och specifika komponenter i datorsystem vara ett alternativ. Något som i sin tur skulle kunna öka kretsarnas prestanda och kapacitet.

När och om laserkylning blir kommersiellt användbart är samtidigt högst oklart och inom en förutsägbar framtid lär laser fortfarande förknippas med brännande lasersvärd och pistoler.

Källa: Phys.org

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Xtreme-GS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Helt klart banbrytande!
Just att sända energi för att ”stoppa energi” tillhör helt klart det ovanliga spektrumet inom vetenskap.

Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

En kompis nämnde detta redan för över 10 år sedan och sa att det skulle bli standard inom några år. Jag var skeptisk då och är det fortfarande.