Lantmäteriet kommer vid årsskiftet sluta ta betalt för delar av sin kartinformation. I samma veva levererar man en tidig julklapp till alla datorspelare genom att ganska otippat släppa en landskapsmodell över Sverige i omåttligt populära Minecraft. Med andra ord kommer hela Sverige finnas tillgängligt som en virtuell värld i spelet.

Lantmäteriet vill göra sin kartinformation både lättillgänglig och gratis för alla och i denna satsning vill man även nå den yngre generationen varpå idén med ett virtuellt Sverige i Minecraft kom till. Den 18 december släpper Lantmäteriet landskapsmodellen över Sverige som en spelbar värld i Minecraft som bygger på geografisk data hämtad från terrängkartan och fjällkartan med detaljerad information om vattendrag, sjöar, ortnamn, skog, vägar med mera.

Läs även:Microsoft köper Minecraft-skaparna Mojang för 18 miljarder kronor

– Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället. Därför jobbar vi för att göra den tillgänglig enkelt och gratis för alla. Att vi tjuvstartar med att släppa kartorna även i Minecraft före julafton är ett led i arbetet att även få den yngre generationen att använda och se möjligheterna med geodata från Lantmäteriet, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Varje block motsvarar 8 meter i verkligheten

Spelvärldens block motsvarar vardera en yta på 8 meter i verligheten och för att ta sig runt i Sveriges många och stora landskap kommer man bygga in en teleport-funktion som gör det möjligt att lätt förflytta sig mellan olika städer och stadsdelar.

Läs även:En fullt fungerande 1KB-hårddisk byggd i Minecraft

En ensam kommun i Minecraft-världen kan innehålla miljoner block och även om världen redan är i imponerande skala kan detaljrikedommen komma att ökas framöver. En av begränsningarna i Minecraft Sverige är däremot att spelvärlden inte tillåter skalenliga bergstoppar och berg kommer vara plattare än vanligt.

De olika världarna som delas upp per kommun kommer att lagras i komprimerade filer på mellan 50-100 megabyte och det förinställda spelläget är ”Creative” mode även om det även ska gå att använda andra spellägen med egna inställningar.

Källa: Lantmäteriet

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid