Jolt Cola gjorde sig under många år känd som de facto-standarden för energidryck på LAN, men sedan varumärket lades ner bland annat i Sverige har aktören tappat fotfästet. Nu vill de likt så många andra aktörer istället satsa på datorhårdvara med sitt slutna vätskekylningssystem Jolt Cooler.

Tusentals burkar Jolt Cola har sålts på LAN som Dreamhack under åren, men framgångarna tog stopp 2009 då företaget stod inför konkurs. Efter att ha köpts upp av Wet Planet Beverages började varumärket åter byggas upp i USA (och senare även i Sverige under namnet Volt Cola), men glansdagarna ligger backspegeln. Jolt/Volt Cola har helt enkelt inte riktigt samma dragkraft som förr.

Istället väljer nu företaget bakom energidrycken att hoppa på samma tåg som många andra aktörer, nämligen att tillverka eller åtminstone sätta sin etikett på datorhårdvara. Mer specifikt har man satsat på sluten vätskekylning som man hoppas ska bli lika populärt på LAN som Jolt Cola än gång var – resultatet kallas Jolt Cooler.

Slutet kylningssystem 

Till det yttre påminner kylaren mångt och mycket om andra produkter i samma segment, med en pump inbyggd i vätskeblocket och möjlighet att välja mellan varianter med 120- och 240-millimetersradiatorer. Men på insidan ska Jolt Cooler enligt tillverkaren föra med sig flera marknadsförändrande tekniker, främst kring valet av kylvätska och hur den interagerar med radiatorn.

”Water makes for an excellent coolant due to its high specific heat capacity, meaning that it takes a lot of energy to raise its temperature. Jolt Cola, on the other hand, is a kickass energy drink, so it seems kind of obvious to me that it will also carry a shitload of energy.”

En av flaggskeppsfunktionerna är att Wet Planet Beverages själva har utvecklat kylvätskan med Jolt Cola-receptet som utgångspunkt, med vissa modifikationer för att optimera den för just processorkylning. I ett vanligt kylsystem hade det antagligen varit en exceptionellt dålig idé, men företaget är säkra på sin sak.

”Of course we first pitched the idea to several partners who already have a foothold in the industry, but apparently the establishment found it to be too bold, unconventional and hazardous or whatever. But we’re not the kind of company that will be held back by the status quo – I mean you don’t tell the explorer where not to go, right? So we said ’screw it, the industry evidently isn’t going to revolutionize itself, so we’re just gonna have to do it for them’ – and we did.”

ColtCooler2

Företaget ska ha licensierat en grunddesign från Asetek som utgångspunkt, och dess nyanställda ingenjörer uppges ha tagit fram en ny värmeledningsteknik i både radiatorn och vätskeblocket som lagrar värmeenergin från processorn som socker och koffein istället för bara som kinetisk energi i vattenmolekylerna. Den exakta processen vill inte Wet Planet Beverages dela med sig av då de menar att patentet fortfarande behöver skyddas, men enligt anonyma källor bekanta med produktutvecklingen rör det sig om syntes av teobromin i vattenblocket. De molekylerna ska sedan genomgå en SN2-reaktion för att omvandlas till koffein, medan produktionen av socker sker genom enzymer och modifierat klorofyll via en process inspirerad av fotosyntes.

Jolt Cooler ska fungera med alla aktuella plattformar och tanken är att en adapter för anslutning till grafikkort ska finnas tillgänglig längre fram, med en första lansering under Dreamhack Summer i juni. En till två fläktar medföljer beroende på modell och kylaren täcks av två dagars garanti.

Relaterade artiklar

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
S0urcerr0RCarl HolmbergnILGotSven TobakMASSSWEDE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

Jag hade köpt den till nästa bygge! 😆

sam
Medlem
sam

Låter ju skitballt, tycker att det är häftigt att de låter sockret och koffeinet hjälpa till med att lagra värmeenergin effektivare. Hoppas på att fint introduktionspris på Dreamhack i sommar!

Magnus
Medlem
Magnus

1:a april 😆

Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Jag skulle lugnt använda denna på min cykel, två tummar upp!

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”SamW”]Låter ju skitballt, tycker att det är häftigt att de låter sockret och koffeinet hjälpa till med att lagra värmeenergin effektivare. Hoppas på att fint introduktionspris på Dreamhack i sommar![/quote]

Hoppas det finns en kran man kan få ut den mer effektiva jolten med

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”nILGot”][quote name=”SamW”]Låter ju skitballt, tycker att det är häftigt att de låter sockret och koffeinet hjälpa till med att lagra värmeenergin effektivare. Hoppas på att fint introduktionspris på Dreamhack i sommar![/quote]

Hoppas det finns en kran man kan få ut den mer effektiva jolten med[/quote]

Våra pålitliga källor talar om ett kommande samarbete med Chieftec.

[img]https://www.nordichardware.se/image3.php?id=11305[/img]

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow vilken produkt!! 🙂 Verkar helt klart innebära ett rejält upplyft i kylning för att klara av framtidens plattformar. Denna och så många andra bra produkter verkar releasas idag. Det är helt fantastiskt må jag säga. Appropå fantastiska produkter, när jag var i labbet idag så upptäckte jag en ny metod att tillverka transistorer på, som man nu istället ska kunna mata med ström i olika frekvenser samtidigt. Detta öppnar för gigantiska möjligheter.Jag kallar uppfinningen för multi-channel transistor. Det fina med denna är att nu kan man tillverka 1-kärniga CPUer och GPUer och mata dom med strömmar i olika frekvenser… Läs hela »