Tre familjer av Intel-processorer för bärbara datorer går i pension när Lakefield, Comet Lake-U och Ice Lake-U nu börjar lämna plats åt företagets senaste och kommande processorer.

Under tisdagen publicerade Intel nya dokument angående produktförändringar. I dessa framgår det att tre processorfamiljer för bärbara datorer har börjat vägen mot att klassas som End of Life.

De tre processorfamiljerna är Comet Lake-U, Ice Lake-U och Intels första hybridprocessorer baserade på arkitekturen Lakefield. Intel kommer under de kommande månaderna att ta emot och skicka ut de sista beställningarna från datorbyggare för att sedan markera vardera processorfamiljs livscykel som i slutskedet.

Detta kommer förmodligen inte som någon större överraskning. I dagsläget domineras Intels uppsättning på den bärbara marknaden av processorarkitekturen Tiger Lake. Denna bygger på företagets tillverkningsprocess på tio nanometer och täcker både Y och U-serierna med sina fyrkärniga enheter och H-serien med åttakärniga processorer.

Framåt slutet av 2021 förväntas även Alder Lake-P bli tillgänglig för bärbara datorer. Detta blir då Intels andra arkitektur som använder sig av en så kallad hybriduppsättning av processorkärnor. Alder Lake-P blir då arkitekturen som tar över efter Lakefield. En arkitektur som aldrig riktigt lanserades på bred front med endast två processorer baserade på arkitekturen tillgängliga. Dessa processorer använder inte heller i någon större mängd laptops.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid