Att flytta masslagringen från datorn till en server gör livet lite lättare, men ska du köpa en NAS i butik eller bygga en egen? Vi några av fördelarna med respektive lösning!

Det finns flera anledningar att börja använda sig av nätverkslagring, både hemma och på arbetsplatsen, och det är någonting som i vår mening är en värd investering för alla teknikintresserade. I den här artikeln kommer vi inte gå in på djupet om vad alla fördelar med nätverkslagring är, men här nedanför följer en kort lista med anledningar att investera i någon form av NAS:

  • Samma lagring till flera datorer – Är ni flera i familjen som vill komma åt samma filer, exempelvis filmer eller musik, så kan alla dela lagring förutsatt att ni är anslutna till samma nätverk.
  • Energieffektiv – Beroende på hur ditt elavtal ser ut är det inte alltid en bra idé att låta din spel- eller arbetsdator stå igång dygnet runt. En NAS är till för specifikt lagring och kan därför vara betydligt mer energieffektiv för filer som du behöver ha åtkomst till även när andra datorer hemma är avstängda.
  • Bakgrundsarbeten – Av samma anledningar som förra punkten kan en energieffektiv NAS ta hand om vissa sysslor som kan stå igång passivt när dina andra datorer är avstängda. Till exempel kan du använda din NAS för att ladda ner filer över natten eller när du inte är hemma, och du inte vill lämna dina andra datorer igång.
  • Göm undan ljudet – Även bra ljuddämpade chassin har svårt att dölja allt surrande från en mekanisk hårddisk. Med en NAS hemma kan du istället klara dig med bara en SSD i din dator, och flytta ut alla stora filer på nätverket. NAS:en kan du sedan ställa undan någonstans där du inte hör ljudet från hårddiskarna.

Listan kan göras lång, men ovanstående är åtminstone fyra bra anledningar att flytta din masslagring till nätverket. Vad som inte är lika självklart är vilken typ av lagringslösning som fungerar bäst för dig.

Idag finns det mängder av finslipade NAS-lösningar som kan köpas färdiga i butik, antingen med eller utan inkluderade hårddiskar. Samtidigt är en NAS i grund och botten bara en dator som kan dela ut din lagring på nätverket, och precis som med speldatorer så finns det flera fördelar med att istället köpa lösa delar och bygga ihop sin egen hemmaserver.

Båda lösningarna har sina för- och nackdelar, och i den här artikeln vill vi belysa respektive lösnings styrkor och svagheter.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Karjalainen
Jan Karjalainen
7 Årtal sedan

Om man vill köra en hembyggd NAS, kan jag tipsa om unRAID.
http://lime-technology.com
Det kostar från $59 och uppåt, beroende på hur många diskar man vill köra med.
Man kan testa en obegränsad trial-version i 30 dagar.

Ctrl
Ctrl
7 Årtal sedan

ASROCK C2750D4
8gb ECC
Silverstone DS380 + Strider SFX 450w
8*2TB

kör FreeNAS och tycker det fungerar prima. Har möjlighet till att köra mer i framtiden med kraften och möjligheterna med det kortet.

Wiman
Wiman
7 Årtal sedan

Windows Server är alldeles utmärka som Filserver (NAS), då med teknologin ”Storage Spaces”
Speciellt då MS Server ersätter SAN i allt större utsträckning på företag

Wiman
Wiman
7 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Håller helt med, det är helt andra kriterier till en företagslösning.
Min poäng dock, är att Win8 och uppåt har Storage Spaces inbyggt
Det är mycket enklare, stabilare och framtidssäkert att ersätta RAID med StorageSpaces.
Flytta RAID diskar till annat RAID kort, nej tack… flytta StorageSpaces diskar har inte samma problematik.
Exempelvis Win10 som NAS med X antal diskar, är lättare att hantera än linux + raid

Gör gärna en djupdykning, där ni jämför RAID med StorageSpaces =)

David S. C. Karlsson
7 Årtal sedan
Reply to  Wiman

Man behöver inte använda raid på Linux. LVM funkar precis lika bra, om inte bättre, som Storage spaces.