Det nya CPU-flaggskeppet i Intels Skylake-familj kommer som  bekant att få namnet Core i7-6700K och blir en ersättare till populära Core i7-4790K ur Devil’s Canyon. Nu publiceras vad som sägs vara de första riktiga prestandatesterna där vi ser dessa två processorer tampas sida vid sida och resultaten avslöjar en hel del om Intels nya CPU.

Intel Core i7-6700K och i7-4790K är båda fyrkärniga processorer med stöd för Hyperthreading och totalt åtta samtida processortrådar. Även basfrekvensen på 4 gigahertz samt L3-cacheminnet på 8 megabyte är detsamma. Trots en något högre specificerad maximal effektförbrukning på nykomlingen 6700K, 95 watt mot 88 watt, har föregångaren 4790K en något högre boostfrekvens, 4,4 gigahertz mot Skylake-kretsens 4,2 gigahertz.

Det finns flera andra stora skillnader mellan de båda processorerna, inte minst den betydligt effektivare tillverkningstekniken på 14 nanometer för Skylake mot 22 nanometer för Devil’s Canyon. CPU-arkitekturen i sig är även den förbättrad med bättre prestanda per klockcykel samtidigt som vi ser stöd för nya minnestekniken DDR4 i nykomlingen 6700K och övriga Skylake-processorer. En annan stor nyhet är den integrerade grafikdelen som på 6700K erbjuder betydligt fler beräkningsenheter samt stöd för kommande gränssnittet Directx 12.

Mindra skillnader för CPU större för GPU

Nu publicerar en kinesisk källa en myriad av prestandatester där man ställt de båda två processorkretsarna mot varandra i flertalet spännande applikationer, allt från PCmark8 till filkomprimering samt 3D-tester i Futuremarks 3dmark-svit. Resultaten i testerna är något spridda men visar att Core i7-6700K oftast presterar mellan 2-10 procent bättre i CPU-beroende applikationer. Samtidigt som det faktiskt finns enstaka tillfällen då den äldre föregångaren kniper förstaplatsen tack vare sin något högre boostfrekvens.

När vi växlar om till grafiktester och jämför de två integrerade grafikdelarna är däremot skillnaderna betydligt större och rakt över brädet till Skylakes fördel. Mellan 32 till 52 procents ökning i 3dmarks grafiktester är imponerande prestandavinster.

Med ett diskret grafikkort, i form av GTX 980 Ti, leverar 6700K en prestandaökning på 3-11 procent i de GPU-inriktade testerna.

Lägre effektförbrukning och stora temperaturskillnader

Sist men inte minst får vi även en känsla för vilka framsteg Intel gjort med sin tillverkningsteknik samt packetering av sina desktopprocessorer. Intel Core i7-6700K drar betydligt mindre ström än sin föregångare, inte bara vid vila utan även vid full belastning. Trots en på pappret högre maximal effektföbrukning drar hela datorsystemet med ett GTX 980 Ti 425 watt med Core i7-6700K medan det drar hela 475 watt med Core i7-4790K.

Extra intressant är också temperaturmätningarna vid riktigt tung belastning. Medan 4790K kämpar med snittemperaturer runt 90 grader celsius ligger 6700K på temperaturer mellan 55 och 65 grader, en massiv skillnad som bådar gott både för traditionell användning och överklockare.

Vår tidiga prestandaanalys

Medan vi inte kan göra en fullständig analys av Intels flaggskepp Core i7-6700K förrän vi själva fått sätta tänderna i processorkretsen kan vi redan nu se ett mönster inför lanseringen den 5:e augusti. Intels nya 6700K CPU levererar med sin effektivare CPU-arkitektur och DDR4-minne en prestandaökning på i snitt 3-6 procent i CPU-intensiva applikationer jämfört med 4790K. I tester där belastningen läggs på de integrerade grafikkretsarna är prestandaskillnaden snarare mellan 32-50 procent i Skylakes fördel.

Mest intressant är samtidigt den riktigt massiva skillnaden i effektförbrukning och temperatur. Skylake ser ut att bli en betydligt effektivare CPU-arkitektur än Devil’s Canyon och leverera mycket högre prestanda per watt. Något som även ser ut att kunna gynna kretsarnas överklockningspotential.

Intels 6:e generations Core-familj Skylake lanseras den 5:e augusti tillsammans med styrkretsen Intel Z170.

Källa: Wccftech

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid