Under hösten eller vintern lanseras Sonys kraftfullare version av Playstation 4, men nu har både utvecklarriktlinjer och specifikationer för konsolen läckt ut på nätet.

Medan Microsoft förbereder sin mindre version av Xbox One, och Nintendo lanserar en miniversion av NES och arbetar på Wii U-uppföljaren NX, arbetar Sony med att förbereda spelutvecklare för den nya, kraftfullare varianten av Playstation 4 med kodnamnet Neo. Tanken är att den nya konsolen ska marknadsföras parallellt med originalversionen, och att alla nya Playstation 4-spel som släpps under hösten och framåt ska fungera på båda upplagorna.

Mer än dubbel beräkningskraft i GPU:n

Ett dokument har hittat ut på internet, och påstås vara ett bildspel tänkt att ge riktlinjer till de spelutvecklare som kommer ta fram nya titlar till Playstation-plattformen framöver. I dokumentet beskrivs möjligheten att inte bara visa video i 4K-upplösning, utan även rendera faktiska spel i den högre upplösningen. Konsolen ska även klara av både högre och mer stabila bildfrekvenser än originalet.neo_03

I samma dokument listas specifikationerna för Neo, och här kan vi notera att det i första hand är grafikkretsen som uppgraderats. CPU-delen använder fortfarande åtta Jaguar-kärnor från AMD, men dessa körs i en högre klockfrekvens på 2,1 gigahertz. Grafikkretsen har däremot fått dubbelt så många beräkningsenheter, totalt 36 stycken, som även dessa körs i en något högre klockfrekvens på 911 megahertz. Det 8 gigabyte stora arbetsminnet är samma som i ordinarie Playstation 4, men det körs med en högre bandbredd.

Trots den betydligt högre beräkningskraften är det ingen enkel bedrift att effektivt fyrdubblera upplösningen i moderna spel med bibehållen bildfrekvens. I dokumentet uppmanas utvecklare använda effektivare renderingstekniker såsom checkerboard för att skapa upp mängden pixlar utan att prestandan ska bli för lidande. Samtidigt avråder man utvecklarna från att använda mellanupplösningar som 1440p, då man menar att den visuella skillnaden jämfört med 1080p i så fall bli för liten.

Det går i nuläget inte att verifiera om dokumentet är äkta eller inte, men specifikationerna och riktlinjerna faller i linje med tidigare uppgifter om den nya spelkonsolen. Vad som fortfarande är oklart är exakt när Playstation 4 Neo kommer lanseras, men en rimlig uppskattning är att det sker strax innan årsskiftet, i samband med lanseringen av Playstation VR.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid