AMD:s beryktade satsning i entusiastsegmentet bortom AM4-plattformen konkretiseras i en ny läcka, med kodnamnet Whitehaven, 16 kärnor och 32 trådar.

När AMD lanserade AM4-plattformen tillsammans med processorer i Ryzen-familjen var ett av företagets främsta försäljningsargument att AM4 ska utgöra en enda plattform för både entusiaster och vanliga konsumenter. Samma moderkort kan användas för både Ryzen-processorer och kompatibla APU:er. Trots det har våren strösslats med rykten och läckor om ytterligare en ny plattform.

Denna nya plattform uppges använda styrkretsen X390, och är av allt att döma tänkt att stångas direkt med Intels allra mest påkostade entusiastprocessorer. Det kräver större processorer, och därmed även en större sockel. Nuvarande AM4 är avsevärt mycket mindre än Intels monstersockel LGA-2011.

”Whitehaven” blir rejäl CPU med 16 kärnor

En ny läcka som publicerats av Videocardz innehåller vad som påstås vara detaljer och specifikationer om denna kommande plattform. I läckan nämns plattformen Whitehaven tillsammans med två ingenjörsexemplar av en ännu olanserad processor.

Processorn i fråga använder 16 fysiska kärnor, vilket ger totalt 32 trådar med SMT. Även frekvensspannet citeras, med en basfrekvens på 3,1 GHz respektive en turbofrekvens på 3,6 GHz.

Övriga detaljer är fortfarande oklara, och uppgifterna är fortfarande obekräftade. Den senaste läckan går helt i linje med tidigare antydningar om en kommande ny plattform, vilket är lovande. Samtidigt kan egenskaper som klockfrekvens komma att ändras innan en lansering, då uppgifterna bygger på information om tidiga ingenjörsexemplar.

Vi hoppas på officiella besked från AMD inom en snar framtid, men tills dess gäller som alltid en nypa salt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Rykte: Ryzen-processorer med 12 & 16 kärnor får upp till 58 PCIe-banor

7
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MorkulAMD73naraccas Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
naraccas
Medlem
naraccas

Nej tack, hoppas AMD håller på att stanna vid en plattform inom närmaste framtiden som de lovat.

AMD73
Medlem
AMD73

Du har nog gjort den mest konstiga kommentaren någonsin.

Morkul
Medlem
Morkul

Förstår precis vad du menar men AM4 plattformen har vissa brister bör det kommer till entusiaster och mer serverliknande appliceringar. Så jag tycker det är bra att det får fram en ny plattform för dessa ändamål samtidigt som de behåller och utvecklar vidare på AM4 för de som inte har samma behov. Detta kan förhoppningsvis också leda till att AMD faktiskt kan ta upp kampen men Intels entusiast plattform (X299). Bisak: Förstår mig inte alls på vad som har hänt med detta forum på sistone. Extremt mycket ner tummar (och udda upp) utan det är förtjänt. Vissa trådar har dessutom… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Man kan ju hoppas att det kommer snart annars blir det x299 & en intel igen.
Nuvarande Ryzen (insteg & mellanserie fast med massa kärnor ) var ju inte mycket att jubla över när det gäller moderkortkretsar & finesser (pci-e banor osv.)

Medlem
Olle P

Frågan är väl om det är en CPU för ”entusiaster” eller snarare en ny Opteron (för servrar)?

Morkul
Medlem
Morkul

Helt klart för entusiaster och mindre servrar. Som det är i dagsläget kan inte AM4 plattformen mäta sig med Intels entusiast plattform så det är på tiden att AMD får ut någonting på marknaden.

Medlem
Arne Berg

+ på Naracas han har helt rätt i att AMD sagt att dom skulle stanna på AM4 ett tag