Captherm var hade inte någon av de större montrarna på CES-mässan i Las Vegas men företaget hade desto mer spännande produkter för oss datorentusiaster. Vi högg tag i företagets förångningskylare MP1120 som genom att koka vätska ovanpå din CPU ska vara effektivare än vattenkylning och samtidigt närmast oförstörbar.

Captherms MP1120 kylare är en tornliknande kylare som på håll kan likna en traditionell kylfläns. Vid närmare inspektion står det dock klart att detta är något helt annat där det solida kylblocket har ett litet fönster upptill där vi kan skönja en vätska under glaset. Kylflänsen i sig är snarare en radiator och Captherm själva menar att förångningstekniken ska vara 500 gånger effektivare än ett motsvarande slutet vattenkylningssystem. Dettta genom att vätska kokas till ånga av din varma processor och sedan kyls i radiatorn ovanför. Det krävs ingen pump och Captherm menar att man klarar sig utan fläkt till drygt 50 watts uteffekt men sedan ska det räcka med en tystlåten modell för att kyla även riktigt kraftfulla processorer. Företaget lanserade under mässan sin nya bredare modell – MP1240 – men som olyckligtvis hamnade på villovägar på väg till mässan.

 

Vi tog däremot tillfället i akt och klämde på den på pappret mycket effektiva kylaren som även har en annan unik förmåga. Till skillnad mot ett slutet vattenkylningskit är Captherm MP1120 närmast oförstörbar. Kylblocket är solit som inget annat men består faktiskt av flera olika metaller i en legering. Koppar, olika varianter av aluminium, rostfritt stål och titanium sprängssvetsas samman till en solid metall. Ett grepp som gav Captherm en CES 2015 Innovation nominering och som ska skilja kylaren från tidigare förångningskylare som introducerats på PC-marknaden genom åren.

Captherm MP1120 ska erbjuda mycket effektiv kylning för sin storlek och stödja alla marknadens nuvarande och kommande konsumentprocessorer. Prislappen är däremot rejält tilltagen och landar på drygt 2 000 kronor för instegsmodellen. Men som en ”livslång” investering menar Captherm att kylaren betalar av sig i längden med sin stryktålighet och kyleffektivitet. Vi väntar med att bekräfta det omdömet tills vi fått möjlighet att göra mer än banka den i ett cementgolv.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
johnjensenLoppanHJohan UllénTrimmyMissPenguin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lady
Medlem
Lady

Borde inte CPU klocka ner sig då den känner av att värmen är för hög ?
Tänker mer på att ifall den ska koka för att ångan ska stiga behövs det ca70grader eller mer?

Ajin
Medlem
Ajin

[quote name=”Lady”]Borde inte CPU klocka ner sig då den känner av att värmen är för hög ?
Tänker mer på att ifall den ska koka för att ångan ska stiga behövs det ca70grader eller mer?[/quote]
De använder troligtvis ett ämne som har mycket lägre kokpunkt än vatten, möjligtvis kombinerat med högre än atmosfäriskt tryck.

MissPenguin
Medlem
MissPenguin

[quote name=”Ajin”][quote name=”Lady”]Borde inte CPU klocka ner sig då den känner av att värmen är för hög ?
Tänker mer på att ifall den ska koka för att ångan ska stiga behövs det ca70grader eller mer?[/quote]
De använder troligtvis ett ämne som har mycket lägre kokpunkt än vatten, möjligtvis kombinerat med högre än atmosfäriskt tryck.[/quote]

Tror du menar lägre tryck för att sänka kokpunkten.
Men är inte det så här värmeledningsrör funkar ändå? Fyllda med ngn vätska med lägre kokpunkt för att föra bort värmen snabbare till kylflänsarna?

Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Jag tänkte också skriva att det verkar funka som heatpipes eller mer som vapor chamber kanske. Men båda har funnits ganska länge. Och att det skulle vara mer än 500 gånger mer effektivt än en vanlig vattenkylare låter som ren bullshit. Då skulle man inte behöva någon fläkt alls oavsett vilket system man försöker kyla.

Johan Ullén
Medlem
Johan Ullén

Jag tycker det verkar helt rimligt. Vatten har en specifik värmekapacitet på ca 2kJ /kg /K, och ångbildningsvärme på ca 2000kJ /kg /K (enligt wikipedias sida om vattenånga). Alltså ca 1000gånger högre för ångbildning än uppvärmning. För att hålla temperaturen låg är det bara att hålla ett lägre tryck så att ångbildningen sker vid den temperatur man vill hålla. Sen krävs det att man kyler ångan till vätska, med tillräckligt mycket ytkontakt så borde det inte vara något större problem. Jag är ingen expert på termodynamik men har läst tillräckligt mycket för att förstå principerna. Och för att svara Trimmy:… Läs hela »

LoppanH
Medlem
LoppanH

Ja den lös ju vackert men det ser ut som om det skulle bli lite ont om plats för mina minnen

Stormense
Medlem
Stormense

När jag läst runt lite så verkar denna kylare ha en viktig hake. Nämligen att kylaren måste peka uppåt. Så alla vi som har moderkorten monterade på sidan kan glömma denna kylare.