Datorspelare eller gamers som är den globala termen porträtteras oftast som antingen undernärda och bleka eller överviktiga och ohälsosamma tonåringar. Gemensamt är att merparten av de stereotyper som förmedlas är att de baseras på det manliga könet. Nu säger en ny forskningsstudie att kvinnliga gamers är en ny riskgrupp för övervikt i Sverige.

Att gamers och datorentusiaster fått kämpa mot nidbilder och olika stereotyper under många år är ingen nyhet. Med nya definitioner av datorspelare och gamers har bilden börjat klarna något och vi har börjat slå hål på de många fördomar som finns. Samtidigt finns det som med alla arbete och hobbys en verklig fara med att vara kontinuerligt stillasittande som så ofta är fallet vid datorspelande.

Effekterna av långvarigt datorspelare och datoranvändande avhandlas i otaliga studier och forskningsexperiment. Nu publicerar Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet en ny studie baserad på svar från en enkät med svenskar i tjugoårsåldern där fokus lagts på att kartlägga risken för övervikt och fetma hos datorspelande ungdomar.

I den aktuella studien har omkring 2 500 unga mellan 20 och 24 år fått besvara en enkät vid tre olika tillfällen: 2007, 2008 och 2012. Genom enkäten har forskarna vid Sahlgrenska akademin försökt undersöka om tiden som unga ägnar åt att mejla, chatta eller spela dataspel på fritiden också påverkar deras BMI.

Kvinnor men inte män i riskgruppen

Intressant nog pekar studiens resultat på en märkbar skillnad i viktutvecklingen på män och kvinnor. Normalviktiga kvinnor som spelade datorspel minst 1 timma om dagen hade en större sannolikhet att utveckla övervikt (mätt som BMI över 25) under den fem år långa studieperioden, jämfört med kvinnor som inte spelade.

För de kvinnor som spelade datorspel mer än 2 timmar om dagen skulle ökningen i BMI under 5-års perioden motsvara en viktökning på 3,7 kilo. En utveckling som inte kunde ses hos de manliga deltagarna i studien.

Det är fortfarande oklart varför man inte kunde se samma mönster hos den manliga målgruppen. Forskarna säger sig trots detta identifierat en ny riskgrupp för övervikt: unga kvinnliga datorspelare. Man kunde inte se detta mönster hos manliga datorspelare enligt de kriterier som studien utförst efter. Man kunde inte heller koppla traditionellt datoranvändande som chatt, email eller liknande till en ökad risk för övervikt.

Källa: Biomedcentral.com via NewsCision

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Per Lunqvistdlq84Oldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Känns ändå lite som om att männen fått en viss hälsotrend bland gamers som kvinnor möjligtvis inte hakat på. Väldigt många av de gamer-killar jag känner håller antingen på med någon sport, motionerar, har en diet eller går på gym. Känns lite som om att dem insett riskerna och nu försöker styra dem.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Danternas”]Känns ändå lite som om att männen fått en viss hälsotrend bland gamers som kvinnor möjligtvis inte hakat på. Väldigt många av de gamer-killar jag känner håller antingen på med någon sport, motionerar, har en diet eller går på gym. Känns lite som om att dem insett riskerna och nu försöker styra dem.[/quote] Ser man reklamen ovan så finner man den fagra xPeke, pro LoL-spelare. Han och många andra LoL-spelare håller god form då organisationerna tvingar spelarna att spendera minst X antal timmar i gymmet per vecka. En annan LoL spelare som visat framfötter när det kommer till kroppen… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Danternas”]Känns ändå lite som om att männen fått en viss hälsotrend bland gamers som kvinnor möjligtvis inte hakat på. Väldigt många av de gamer-killar jag känner håller antingen på med någon sport, motionerar, har en diet eller går på gym. Känns lite som om att dem insett riskerna och nu försöker styra dem.[/quote]

Det ligger nog mycket i det du säger. Man har väl hört fler än 1 manlig pro-gamer säga att det är viktigt att hålla kroppen i trim för att hjärnan ska fungera. Det påverkar säkert.

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

[quote name=”Danternas”]Känns ändå lite som om att männen fått en viss hälsotrend bland gamers som kvinnor möjligtvis inte hakat på. Väldigt många av de gamer-killar jag känner håller antingen på med någon sport, motionerar, har en diet eller går på gym. Känns lite som om att dem insett riskerna och nu försöker styra dem.[/quote]

Nja, orsaken är nog mer att i princip alla män i vissa åldersgrupper spelar, så det finns ingen specifik ”risk” grupp.