Uppdrag Granskning har tagit en närmare titt på de omtalade kravbrev som i drivor skickas ut till misstänkta fildelare och hur dessa kan påverka även personer som inte är skyldiga till brott.

Den danska advokatfirman Njord Law Firm började under 2017 sin satsning på att sänka mängden illegal fildelning i Sverige. Njords taktik är densamma som Spridningskollen planerade att använda sig utav innan det initiativet gick i graven.

Det handlar om brev som skickas ut till privatpersoner som misstänks för illegal fildelning efter att deras IP-adresser knutits till en eller flera instanser av illegal fildelning.

Det finns dock en risk för att helt oskyldiga personer får hem dessa kravbrev. Detta blir allt mer tydligen efter att Uppdrag Granskning har inspekterat breven närmare och kommit i kontakt med oskyldiga som drabbats.

En av de drabbade som Uppdrag Granskning varit i kontakt med är Henning Klouman, 83 år. Henning fick hem flera brev där det stod att han hade två val: Betala 4 500 kronor som ersättning för filerna han har laddat ner illegalt. Eller riskera att dras inför rätta. Problemet är bara det att det bredbandsabonnemang som fått Henning i trubbel inte används i hans eget hushåll, utan i en lägenhet som han hyr ut.

Henning är bara en av de personer som fått motta ett kravbrev och Njord Law Firm planerar att ha skickat ut totalt 35 000 brev innan år 2018 år slut. Emelie Svensson, jurist hos Njord Law Firm förklarar för Uppdrag granskning att slutmålet är att få ner mängden illegal fildelning i Sverige. Hon menar att omkring 60 procent av alla som mottar ett av dessa brev öppnar en dialog med advokatbyrån. Men hon kan av tystnadsplikt inte avslöja hur många som betalat.

Än så länge ska Njord Law Firm inte ha dragit någon inför rätta, men man planerar på att göra det under 2018, säger Emelie Svensson.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
kimIllwillMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Tycker det är skit när oskyldiga hamnar i kläm och detta är någonting som regeringen faktiskt borde ta tag i.

Sedan ställer jeg mig frågande till hur detta fungerar med GDPR. Jag menar alla som samlar in IP nummer måste meddela användaren att de gör så, eller har jag missförstått någonting?

Illwill
Gäst
Illwill

”oskylda”?

Seriöst?

Medlem
Olle P

Det är intressant med Njords kommentar: ”Vi vill bara öppna för en dialog med dem som får dessa brev.”
”Ge oss 4500kr annars stämmer vi dig” känns inte riktigt som en bra och inbjudande öppningsreplik för en konstruktiv dialog…

kim
Gäst
kim

När jag vill starta en dialog med en främling så brukar jag skrika GE MIG PENGAR ANNARS DRAR JAG DIG INFÖR RÄTTA! Det är fullständigt normalt… Sedan kan man ju ställa sig frågande vem som gett en dansk advokatbyrå uppdraget att plocka in pengar från svenska fildelare. På vilka grunder detta skett, hur man fått information och med vilket syfte denna ska användas. Sedan ska väl bevisbördan ligga på dessa jurister att visa att det var just du och ingen annan som laddat hem, och att det du laddade hem var just av den olagliga sorten. Annars är det väl… Läs hela »