Vattenkylningsspecialisten Koolance har presenterat en ny water chiller för de användare som ytterligare vill pressa ned temperaturerna i sitt vattenkylningssystem. Företagets EXC-450 modell kan sänka temperaturen på vätskan i ditt vattenkylningssystem under lufttemperaturen och gör det i ett nytt smidigt format.

En water chiller, fritt översatt till vattenkylare, är en enhet som likt ett kylskåp eller en frys kan sänka dina temperaturer under lufttemperaturen i sin omgivning. En water chiller fokuserar däremot sin kylningskapacitet på just vätskan i ditt vattenkylningssystem och ska vid en rumstemperatur på 25 grader celsius vara kapabel att mota bort 450 watt – en effekt på 1535 BTU/timme. Enheten erbjuder även alternativet att låsa temperaturen på vätskan vid rumstemperatur för att undvika kondensation.

Enheten innehåller en reservoar på 1 liter, en radiator och kylelement. Allt packat i ett metallchassi som försetts med en OLED-skärm för att visa information som pumpfrekvens och flöde på vätska i systemet.

Baktill hittar vi anslutningar i G1/4 format för att koppla in vattenblock och allt i ett förhållandevis kompakt format av 152 x 203 x 533 millimeter. Även om vikten på drygt 9 kilo inte får oss att tänka på en direkt smidig och portabel lösning är det ganska stora skillnader mot storebror EXC-800. Koolance värstingmodell klarar förvisso hela 800 watt men väger också maffiga 21,4 kilo och är allt annat än en portabel lösning.

exc-450_p5-700x700

Koolance EXC-450 klarar mindre effekt men kan också hanteras betydligt smidigare. Det som däremot inte skiljer enheterna åt är prislappen. EXC-450 går loss på 1 499 dollar och blir med dagens ganska höga dollarkurs en investering på närmare 12 000 – 13 000 kronor utan eventuell svensk moms och andra påslag.

Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Xtreme-G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Xtreme-G
Medlem
Xtreme-G

Waterchillers har lyst med sin frånvaro ganska länge nu, och det av en anledning. Det är sällan meningsfullt. Man kan säkerligen få bra effektivitet på ett kylsystem som kyler omkring rumstemperatur, men då klarar man sig ju med ett par riktigt kraftiga radiatorer? Vill man krypa under rumstemperaturen blir kondens genast ett stort problem och när vatten (troligtvis med tillsatser av etanol eller metanol) ska transportera runt kylan blir det mycket att isolera. Vill man kompressorkyla något så görs det bäst direkt på processorn (CPU, GPU).