I septemter 2013 trädde Copyswedes nya privatlagringsavgifter i kraft och avgiften spikades till 1 krona per gigabyte exklusive moms. Maximalt 80 gigabyte avgiftsbeläggs vilket med dagens hårddiskpriser betyder att konsumenter ibland betalar mer än 20 procent till upphovsrättsorganisationen – för att lagra sina egna privata och lagliga filer.

Upphovsrättsorganisationen Copyswede har varit i konstant blåsväder de senaste åren och senast det blåste upp till storm var när Copyswede förklarade att man vill avgiftsbelägga även smartphones och surfplattor. Anledningen till detta ska vara att Copyswede hävdar att dessa produkter, likt vanliga hårddiskar, används för att lagra upphovsrättsligt skyddat material och då ska omfattas av kassetbandsskatten.

Konsumenter betalar för att kopiera redan köpta filer

Privatkopieringsersättningen som kommer av kassettbandsskatten ska enligt Copyswede täcka förlorad inkomst hos upphovsrättstagare då dessa produkter används för privat lagring av upphovsrättsligt skyddat material. Såhär lyder motiveringen i propositionen för lagen;

”Man kan se kassettersättningen som en rätt för upphovsmannen till en del i den vinst andra kan göra på grund av möjligheten till privatkopieringen av hans verk.”

Kritiken mot Copyswede har varit stundtals hetsk och både ilskna konsumenter samt irriterade företag och tillverkare har starkt ifrågasatt privatlagringsavgifterna. I synnerhet i dagens tekniska klimat där allt fler förlitar sig på strömmande tjänster för både musik och video där det sällan lagras några privatkopierade filer på enheternas lagringsutrymme.

”Privatkopieringsersättning syftar till att ge upphovsmän, utövande konstnärer och andra rättighetshavare viss kompensation när musik, film och tv kopieras för privat bruk. Genom ett undantag i upphovsrättslagen, som normalt ger upphovsmännen ensamrätt att bestämma om exemplarframställning av sitt verk, är nämligen viss kopiering av upphovsrättsskyddat material laglig. Det är ett rimligt undantag att tillåta allmänheten att kopiera för privat bruk – under förutsättning att upphovsmännen kompenseras för detta. Inte minst som privatkopieringen också leder till ett inkomstbortfall för upphovsmännen.” skriver Copyswede om privatkopieringsersättningen på sin hemsida.

Med dagens hårddiskpriser blir det också uppenbart hur skeva kostnaderna blir för konsumenter. Flera 500 gigabytes hårddiskar går idag att köpa för under 500 kronor. En produkt som ger Copyswede maximal ersättning på 80 kronor exklusive moms för totalt 100 kronor inklusive moms. Det betyder att mer än 20 procent av kostnaden för hårddisken går ned i Copyswedes ficka och det är fortfarande oklart hur dessa sedan distribueras till upphovsrättsinnehavare.

Gräsrotsfinansierad granskande dokumentär om Copyswede

copyswedeWD

Samtidigt som det nu sprids en bild på svenska sociala medier som lyfter frågan kring Copyswedes privatlagringsavgifter fortsätter dokumentärfilmaren Daniel Bramme att söka finansiering till sin dokumentärfilm ”Copygate”. En film som är tänkt att bli en granskande dokumentär om just Copyswede och lagen om privatkopieringsersättning.

Källa: Copyswede, Linkedin

Relaterade artiklar

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
pa1983fredde999Question_TechS0urcerr0Rxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Detta är den enskilt viktigaste anledningen till att köpa all form av lagring utomlands.

För övrigt smög det sig in ett ’piratkopierat’ i texten. 8)

Wodos
Gäst
Wodos

Avgiften är för privatkopiering. Alltså om du köper musik och sen kopierar den till flera egna enheter. Det är det du betalat för. Inte för något som har med piratkopiering att göra.

jjerns
Gäst
jjerns
pa1983
Medlem
pa1983

Det sjuka är att i princip allt är DRM skyddat i dag och enligt svensk lag får du inte kringgå DRM skydd ändå motiveras lagen för kassetbandsskatten enligt riksdagen med att DRM skydd inte är ”vanliga” så att det är ett ”icke” problem. Jo vist säkert! Dags för en verklighetskontroll. Sjukast är att det sanktioneras av riksdagen och copysweden vet om det så egentligen behöver dom motivera sin existens med att kalla piratkopiering för ”privat” kopiering istället för privatkopieringen är i princip utrotad pga DRM då folk inte lagligt kan gå run DRM och ofta är det enklare att tanka… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Det är oroande när ett företag med syftet att sponsra svensk mediakultur genom avgifter helt plötsligt plockar ut miljonvinster till herrarna som leder företaget.

Privata företag ska ALDRIG få en sådan maktposition och tjäna pengar på detta, jag förstår inte vad vår regering håller på med. Om det ska vara en ”privat”kopieringsavgift (Alla vet om att detta är egentligen riktat mot [b]PIRAT[/b]kopiering) så ska det skötas av en icke-vinstdrivande organisation.

Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Någon som vet om några av dessa pengar lämnar Sverige och hamnar i utländska bolags fickor? Vore hyfsat vidrigt om Svenska pengar slussas ut till andra länder.

Och hur fan sker utdelningen till såkallade upphovsmän, gissar man vems verk som är mest kopierat och delar ut därefter?

Daniel1
Gäst
Daniel1

Sven, det vill vi ta reda på i dokumentären i länken ovan.

Medlem
Marre

[quote name=”xemacs”]Detta är den enskilt viktigaste anledningen till att köpa all form av lagring utomlands. För övrigt smög det sig in ett ’piratkopierat’ i texten. 8)[/quote] LoL! Piratimporterar du? 😉 Förstår, men ändå inte. De som ev. skall ha del av pengarna är troligen de som minst behöver dem. Om CopySwede kunde redogöra vart pengarna tar vägen förutom i egna fickan, fine, lagring kostar nästan inget ändå. Skulle man använda sig av molntjänsterna så är det ”gratis” ändå. Tror inte att Facebook-arreyerna betalar inte ett röttet öre i piratskatt för de hårddiskar de dammsuger in i sina hallar. Privatpersoner skall… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”Marre”]LoL! Piratimporterar du? ;)[/quote]

Piratimporterar? Den var bra, men nej, verkligen inte.

Istället för att Copyswede ska fördela mina pengar enligt sina oredovisade preferenser väljer jag att göra det själv enligt mina egna.

Det enda konstiga i sammanhanget är att Copyswede ens har givits rätten att stjäla mina pengar.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag tänker dra en parallell till hur jag ser på detta. För en tid sen så gick ett tågspår sönder på stockholm central. Som konsekvens spårade ett latrintåg ut tunnlarna fylldes med bajs.För nån månad sen kolliderade ett tåg här i sthlm med en grävskopa som beträtt spårområdet.Det är strul & växelfel väldigt ofta. Man läser om det hela tiden. Nu senast med gamla gedigna rulltrappor som nu fått modernt felkonstruerade reservdelar och blivit livsfarliga.Detta sker i modern tid. Vad det beror på kan vara mycket. Ex låg folkhälsa som gör folk mer misstagsbenägna. Eller kanske facebookande som sker på… Läs hela »

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

Det är vore fel av mig att säga att Copyswede organisationen är en samling arroganta rövhål som stöder sig på en lag som är från ”1800-frös-ihjäl” det är nämligen sekretess belagt 😆

fredde999
Gäst
fredde999

Gäller kasettskatten för interna hårddiskar med?

pa1983
Medlem
pa1983

[quote name=”fredde999″]Gäller kasettskatten för interna hårddiskar med?[/quote]
Ja