Nu i veckan lanseras officiellt Nvidias nya flaggskeppsgrafikkort Geforce GTX 1080, och ett läckt bildspel avslöjar den kompletta specifikationslistan.

I läckta bilder från Videocardz ser vi till att börja med ett blockdiagram över den nya GP104-grafikkretsen, med fyra grafikkluster, vart och ett med totalt 128 CUDA-kärnor för totalt 2 560 för hela kretsen.pascal_specs

Mängden ROPs är dock oförändrat sedan GTX 980, totalt 64 stycken, vilket innebär att Geforce GTX 980 Ti fortfarande har ett försprång på den punkten, med totalt 96 ROPs. I specifikationslistan kan vi se en tydlig ökning i antal transistorer mer kvadratmillimeter, från cirka 13,3 i GTX 980 TI till cirka 22,9 i GTX 1080.

NVIDIA-GP104-Block-Diagram

GDDR5X-minne med högre bandbredd

Detaljerat är även GDDR5X-minnet i den nya toppmodellen, som tillåter högre minnesbandbredd på samma bussbredd som GDDR5, samt högre klockfrekvenser. I just Geforce GTX 1080 ligger den effektiva minnesfrekvensen på 10 000 megahertz, och minnet körs över en 256-bits minnesbuss.

 

Resultatet är en total minnesbandbredd på 320 gigabyte per sekund – Nvidia menar dock att det går att få ut effektivt upp till 1,7 gånger den bandbredden med hjälp av minneskomprimering.

Snabbare SLI-bryggor

En annan intressant detalj är att Nvidia även introducerar en ny SLI-brygga, kallad High-Bandwidth SLI Bridge, eller SLI HB. De nya SLI-bryggorna, som kommer fungera mellan ett, två eller fyra kort, ger mer högre bandbredd och snabbare kommunikation mellan grafikkretsarna.

Det ska bland annat underlätta när kretsarna ska synkronisera sina bildrutor och hålla nere renderingstiderna, vilket illustreras i ett tidigt prestandatest. Resultatet bör vara mindre problem med hack och microstuttering vid SLI-användning.

Ett kort eller flera?
Föredrar du dubbla grafikkort för att pressa upp prestandan, eller lägger du hellre pengarna på ett ensamt kraftfullt kort? Lämna gärna en kommentar!

Den officiella lanseringen av Geforce GTX 1080 och Pascal sker den den här veckan, så håll utkik på Nordichardware under de kommande dagarna för mer information.

Läs ävenNvidia spelar match utan varken motståndare eller domare (krönika)

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid