Microns varumärke Crucial är en av de främsta aktörerna på SSD-marknaden, både bland konsumenter och företag. Men saknar dock en egen SSD-kontroller, och det hoppas man kunna ordna genom uppköpet av Tidal Systems.

SSD-marknaden för konsumenter är stenhård – då de flesta enheter är begränsade av SATA-gränssnittet så är det inte längre så enkelt att konkurrera med prestanda. Det gör ofta att de företag som kan sälja en acceptabel SSD till lägsta möjliga pris är den som får sälja flest. Eftersom priset är en så pass viktig faktor så betyder det att tillverkningskostader är A och O när man designar och tillverkar en SSD. Historiskt sett så har man köpt en SSD, kontroller och NAND-flash för att sedan pussla ihop en SSD som man kan sälja. Men vartefter att de stora tillverkarna av NAND-flash själva givit sig in på marknaden så har de andra fått svårt att konkurrera. Ju mindre man behöver köpa från tredje part, destå billigare kan du tillverka en SSD och destå lägre pris kan man sätta.

Av de stora NAND-flashtillverkarna så har exempelvis Intel och Samsung helt egenutvecklade kontrollerkretsar. Även Toshiba har det i viss mån genom OCZ. Så de enda som i dagsläget inte har någon egen kontrollerkrets är Micron och Sandisk. Tidigare så har båda dessa förlitat sig på kontrollerkretsar från Marvell och Silicon Motion, för att sedan utveckla egen firmware för dessa.

Billigare enheter på sikt

Det är dock en situation som Micron vill ta sig ur. Därför har man nu köpt upp det unga företaget Tidal Systems. Det startades för ungefär ett år sedan av flera SSD-veteraner från exempelvis Sandforce och LAMD (Link A Media Device) och målet var att utveckla nästa generation SSD-kontroller baserad på NMVe och PCI-Express. Hittills så har vi inte hört eller sett något om företagets arbete och vi vet ingenting om hur långt man kommit. Vi vet tyvärr inte särskillt mycket om affären. Vi vet inte hur mycket Micron betalat eller exakt vad som ingår. Men målet på sikt ska vara att Micron inte ska behöva vara beroende av andra tillverkare för kontrollerkretsar till sina SSD-enheter vilket i sin tur bör innebära billigare enheter för konsumenter.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/sdd_guide.pngOm så är fallet så kommer Sandisk att vara den enda tillverkaren av NAND-flash som inte har en egen kontroller. Det borde göra det intressant för Sandisk att köpa upp exempelvis Silicon Motion eller Phison.

Källa: Anandtech

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid