Chipsettillverkare har nu på allvar börjat sina lanseringar av moderkortchipset med PCIe-stöd och NVIDIA har vi hittills inte hört så många detaljer från. Nu har det dock dykt upp en del information om deras kommande K8-chipset (AMD64) NVIDIA CK8-04 (CrushedK8-04).


Moderkortchipset kommer släppas i tre utförande, CK8-04, CK8-04 Ultra och CK8-04 SLI. Grundutförandet CK8-04 är till stora delar identisk med nForce3 250-chipset och de nyheter som erbjuds är 7.1 kanals ljudkrets och PCIe-stöd.


Ultra-versionen av chipset har piffats upp med stöd för nästa generations SATA-teknik, SATA-300, och en ny feature som går under namnet ”Secure Networking Processor”. Denna ska enligt NVIDIA ytterligare ge ökad säkerhet mot hackers och andra otrevligheter över nätet. Hur den fungerar och exakt vad den gör är dock ännu oklart.


CK8-04 SLI är kanske den mest intressanta versionen av chipsetet då den som namnet avslöjar även stödjer dubbla PCIe-grafikkort. Då NVIDIA själva ligger bakom SLI-tekniken är detta ingen direkt överraskning och det har under längre tid varit känt att CK8-04 skulle släppas med SLI-stöd.
Inte heller NVIDIA stödjer två ”äkta” x16 PCIe portar för grafikkort utan använder sig av en switch som bestämmer om man ska köra med en x16 PCIe port för ett grafikkort eller utnyttja båda x16 interfacen men då med enbart x8 bandbredd över vardera port.


NVIDIA CK8-04 ser onekligen ut som en riktig vinnare och vi hoppas få se moderkort med detta chipset på marknaden inom kort.


Källa: Anandtech

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid