AMD kommer att använda sin Llano-arkitektur för både den stationära och bärbara marknaden. Företagets bärbara plattform heter Sabine och vi har redan fått bekräftat att flaggskeppet blir en fyrkärnig modell med kraftig integrerad grafikdel. Nu har det dykt upp specifikationer för hela den mobila Fusion A-serien med både klockfrekvenser för CPU och GPU.

AMD:s mobila Fusion A-serie väntas utgöras av sju olika processorer, eller så kallade APU-kretsar (Application Processing Unit). Den specifikationstabell som publicerats på Donanimhaber detaljerar även en Fusion E-modell som tidigare varit uppe för diskussion.

AMD satsar på antingen 2 eller 4 CPU-kärnor i sina Fusion A-processorer och med sin föråldrade K10.5-arkitektur är dessa CPU-kärnor kanske processorernas flaskhals. Klockfrekvenserna ligger i sin tur på mellan 1,4 GHz upp till 2,1 GHz i standard, medan processorernas Turbo Core-teknik kan öka densamma till mellan 2,3 GHz upp till 2,6 GHz beroende på belastning. Cacheminnet ligger på 4MB för de fyrakärnigam odellerna samt 2MB för de dubbelkärniga.

amdsabineplatformdetails2

Förutom CPU-delen skiljer även de integrerade grafikdelarna. Tre toppmodeller får 400 streamprocessorer medan två modeller får 320 streamprocessorer, resp. 240 streamprocessorer. Fusion E-modellen får nöja sig med 160 streamprocessorer. Klockfrekvenserna på GPU-delen pendlar mellan 400 MHz och 444 MHz. AMD delar också upp sina nya Fusion A-processorer i tre olika serier där just den integrerade grafikdelen gör skillnaden.

  • AMD Fusion A8 (M eller MX för mobil) – 4 CPU-kärnor och Radeon HD 6620G grafik
  • AMD Fusion A6 (M eller MX för mobil) – 4 CPU-kärnor och Radeon HD 6520G grafik
  • AMD Fusion A4 (M eller MX för mobil) – 2 CPU-kärnor och Radeon HD 6480G grafik

Strömförbrukningen på de fullstora Fusion A-modellerna ligger på antingen 35 watt eller 45 watt vilket är ganska väl tilltaget för en mobil processor. Men då finns det även stöd för både vanliga DDR3-minnen och strömsnålare DDR3L-minnen. Samtidigt som APU-kretsarna kan kopplas samman med en diskret GPU i en Hybrid CrossFireX-konfiguration direkt i en bärbar dator.

Priser på de mobila kretsarna är oklart men lanseringen av Sabine-plattformen väntas också ske under juni månad.

5
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris-Swedish BerserkAnton KarmehedJoki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Joki
Medlem
Joki

Men gäller inte den TDP’n CPU, GPU och nordbrygga?
Alltså borde väl 35W vara Väldigt lågt?

Svensken
Medlem
Svensken

Lite väl högt kanske? Skulle där inte komma modeller på 25W också? Det positiva med detta är att man borde kunna göra modeller på den stationära sidan som går i över 3GHZ.

-Boris-
Medlem
-Boris-

4 Kärnor i 2.6GHz och 400 shaders är riktigt kraftfullt i en bärbar. 🙂

Och angående strömkraven så kan ju en vanlig nordbrygga utan problem dra 15W, och med grafikdel och sådant så tycker jag allt att 35-45W är riktigt bra. Allra helst med tanke på de aggressiva energisparsfunktionerna som möjliggörs med allt i samma krets.

Vi får inte glömma att Fusion på 18W drar mindre ström än atom-processorer med en hel del lägre TDP.

Titta på A8-3500M, 8,75W per kärna i 2.4GHz, och då har vi ändå inte räknat av grafikdel, minneskontroller eller PCIe. Riktigt strömsnålt i mina ögon.

Jacob Hugosson
Medlem

TDP är bara ett stockmått från AMD och Intel till tillverkarna, för vad de tycker att kylarna som de använder ska klara av att kyla som max i ett worst-case scenario. Tittar vi på Sandy Bridge förbrukar de processorerna nästan ingenting i idle, och väldigt lite under belastning i riktiga applikationer (LinX och Prime95 m.m är inte inräknat där). 35W och 45W som nämns här är med CPU och GPU-delen fullt belastade och inte ens då drar de 35W eller 45W som är maxvärdet.

Som Boris är inne på beror det på hur aggressiva energisparfunktioner vi får se i Llano