Kinesiska handelsplattformen Aliexpress som ägs av Alibaba är inte intresserade av att gå med på Postnords lösning för att ta bort postdistributörens hanteringsavgifter som svenska kunder måste betala.

Tidigare rapporterades det om att hemsidan Wish och Postnord kommit överens om att lägga den svenska momsen på prislapparna som visas på Wish webbutik.

Detta efter att Postnord den 1 mars 2018 började hålla kvar kunders paket medans man skickade ut en avi där kunder ombads betala in moms samt en hanteringsavgift på 75 kronor. Hanteringsavgiften tillkom då Tullverket gav Postnord ansvaret att se till att momsen på varor som importerats från länder som inte ingår i EU betalas in.

Denna hanteringsavgift på 75 kronor per paket kommer då inte längre att krävas ut för paket som beställs via hemsidan Wish.

Annat är det däremot för kinesiska Alibaba och deras säljplattform Aliexpress. Alibaba har enligt Dagens Industri tackat nej till Postnords lösning.

Postnords Thomas Backteman tror att anledningen är att Alibaba och Aliexpress helt enkelt inte ser någon mening i att anpassa sig efter den svenska marknaden. Trots att det svenska folket handlar för stora summor varje år via internet så motsvarar landet inte mer än en medelstor stad i Kina.

”Även om vi tycker att vi är en stor marknad, är vi i relation till en stor e-handelsjätte inte mer än en medelstor stad i Kina. Det perspektivet är det ibland nyttigt att ha. Det är orsaken till varför de inte ser att en speciallösning för vår marknad kommer att göra någon skillnad för deras e-handlare – Thomas Backteman, Postnord. via Dagens Industri

Backteman är däremot stolt över att man lyckats komma överens med amerikanska Wish och hoppas på att allt fler e-handlare kommer att ansluta sig.

Postnord tar bort hanteringsavgiften för paket från Wish

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan L
Stefan L
5 Årtal sedan

Och ändå så tror Sverige att vi ska kunna rädda planeten på egen hand genom att införa miljözoner i Stockholm!
”är vi i relation till en stor e-handelsjätte inte mer än en medelstor stad i Kina. ”

Tintin
Tintin
5 Årtal sedan
Reply to  Stefan L

Du tror väl inte på allvar att Sverige är enda landet i världen som inför miljözoner? Om alla tänker som du så skulle vi fortfarande låta allt skräp hamna i naturen, avgasrening i fordon skulle inte existera och restriktioner av miljögifter i produkter skulle inte finnas. Ditt inlägg var nog det dummaste jag läst på länge.

elektronikfreak
elektronikfreak
5 Årtal sedan

Jag vet inte hur populär Aliexpress är hos svenskarna. Har själv bara handlat där en gång under alla år. Min favorit är EBAY och där kommer det väl aldrig någonsin av rent tekniska skäl kunna vara möjligt att införa Postnords nya betalningssystem, om jag fattat allt rätt.

Morkul
Morkul
5 Årtal sedan

Om du får dina paket från Europla lagret så är det inga problem men inte allting som finns där och får du det skickat från ett land utanför EU så åker du på tull och avgift. Jobbar kompis som trodde precis som du åka i veckan på moms+ 75SEK.

Olle P
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Vilket ”Europalager”?
Ebay är ju primärt ett skyltfönster för handlare spridda över hela Jorden. Finns inget centralt lager.

Morkul
Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Olle P

Sorry tänkte helt fel när jag skrev det där. Jag tänkte Amazon som inte har någonting med Ebay att göra.

elektronikfreak
elektronikfreak
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Vad man också ska tänka på är åtminstone vad beträffar EBAY att många företag som säljer från Europa och som har sitt företag registrerat inom EU får sina varor levererade direkt till kund från Kina.

Jag har varit i kontakt med ett 10-tal säljare på EBAY som sålt sina varor på både EBAY.CO.UK och EBAY.DE och som varit registrerade i både Storbritannien och Tyskland och de har meddelat att alla leveranser ändå alltid blir skickade från Kina. Allt ifrån underkläder till Blu-Ray disc. Och då sitter man ju ändå som svensk med skägget i brevlådan.

elaxz
elaxz
5 Årtal sedan

99% du köper på Ebay är faktisk skickat och tillvärkat i China och säljes genom aliexpress eller taobao.

Magnus Fredriksson
5 Årtal sedan

Du betalar redan idag moms och tull direkt om du handlar från USA via global sgipping program. Borde inte vara någon omöjlighet att göra lika med Kina

elektronikfreak
elektronikfreak
5 Årtal sedan

Jag har säkerligen haft en otrolig tur under alla år vad beträffar just USA men jag har köpt varor för uppåt SEK 2000 (per gång) men jag har aldrig någonsin fått mina paket stoppade i svensk tull utan bara betalat varans pris + portot/frakten till Sverige. Har sedan bara hämtat ut paketet hos Posten eller på mitt utlämningsställe utan att betala en krona extra.