Small preview image


De senaste två åren har utan tvekan varit en av den mest unika tid som jag fått erfara i mitt – mer eller mindre vuxna – liv. När jag i december 2004 bestämde mig för att deltaga i Svenska Mästerskapet för PC-prestanda kunde jag aldrig ana hur detta beslut skulle förändra mitt liv. Om du någon gång hört uttrycket att överklockning är en livsstil så är undertecknad inte sen att skriva under på det. Jag har precis kommit tillbaka till Sverige efter en kort visit i Beijing. Gigabyte har arrangerat en i raden av överklockningstävlingar för Asia Pacific och jag var där för att demonstrera höga siffror i 3DMark med flytande kväve. Tävlingen varade i en dag och dagen därpå var dedikerad till en utflykt till kinesiska muren.



För att komma upp på muren krävdes en halvtimmes bestigning av branta trappor. Är inte helt säker på om det verkligen var en halvtimme, men det kändes i varje fall så efter att ha provat Beijings nattliv med efterfest på mitt rum, natten och morgonen innan. När vi befann oss uppe på murens högsta torn och kollade ut över landskapets gröna berg och dalar slog mig tanken; hur hamnade jag här, 12 mil utanför Beijing på kinesiska muren. Måste erkänna att allt för en kort stund kändes mycket surrealistiskt. Efter muren gjorde vi ett snabbt besök på himelska fridens torg. Jag är mycket tacksam Gigabyte för att dem arrangerade denna utflykt ihop med tävlingen, mycket uppskattat!






För att inte gå händelserna allt för mycket i förväg backar vi en dag till själva tävlingen. Deltagarna som kom från Asiens alla hörn var där för att tävla i FSB, med en Intel Core 2 Duo E6550 på ett Gigabyte P35 DQ6. Vinnaren nådde hela ~680MHz(!) FSB vilket är extremt imponerande och ett fint världsrekord. Kylningen som gällde var flytande kväve.





För min del var det en Intel Core 2 Extreme QX6850 med G.Skill Micron DDR2 på ett Gigabyte X38 DQ6, ihop med två luftkylda Gigabyte Radeon HD2900XT i Crossfire, som låg på bordet. Eftersom det hela utspelade sig inom loppet av ett fåtal timmar hade jag inte tid att test det nya minnet eller montera flytandekvävebehållare på grafikkorten och valde därför 3DMark 05 för demonstrationen. Jag prioriterade tiden till att testa moderkort som för mig var en ny upplevelse då jag konstigt nog inte testat Gigabyte moderkort på ett bra tag. Till min stora förvåning så erbjuder Gigabytes X38 DQ6 2.35 V(!) till CPUn, vilket är vågat tilltaget men helt underbart för flytande kväve. Jag märker här att jag är väldigt exalterad över att komma till poängen med hela X38 testandet med Crossfire, innan dess måste jag dock få nämna lite om moderkortet rent komponentmässigt. Gigabyte har 12 (6×2) faser i processorns spänningskrets, med väl tilltagna spolar och högkvalitativa kondensatorer. Vilket absolut hjälper processorn att överklocka högre med högre spänning.


Så till slutsatserna så här långt om Radeon HD2900XT 512MB Crossfire på Intels X38 styrkrets.


Eftersom det inte fanns tid att montera kylare för flytande kväve fick jag nöja mig med 850/990MHz för demonstreringen. Jag försökte med 880/990MHz flera gånger men det var helt enkelt för varmt i lokalen för att det skulle funka med dessa kort utan 100 % fläktrotation. I testerna med ASUS Blitz Extreme P35 med Crosslinx och 975X så skalar Crossfire väldigt bra upp till 1000MHz core i 3DMark 05, så mina förväntningar på att se någon större skillnad för dessa test med X38 var mycket små. Men till min stora förvåning så resulterade 850/990MHz med 5400MHz Core 2 Duo i 233fps i Canyon Flight 05. Samma klockfrekvenser med 2x8X PCIE resulterar enbart i 225fps. Så absolut, Crossfire kommer gynnas av X38-plattformen med två 16X nativa PCIE2.0 portar. Resultatmässigt blev det ändå 34 500 poäng i 3DMark 05 med lågt klockade minnen och grafikkort. 36 000 poäng känns inte långt borta med denna rigg.


http://service.futuremark.com/compare?3dm05=3452952


Jag måste när som helst stiga av tåget nu men måste bara hinna nämna lite av de nya materfarenheter jag fått i Kina. På listan för mig väldigt udda saker fanns soppa gjord på ben (skellett) från anka, ankhjärta, anka överhuvudtaget. Vet inte riktigt varför men kunde inte förmå mig att äta ankans hjärta, inte efter att jag smakat på dess skellett. Jag kände mig fruktansvärt vilsen i den kinesiska maten måste jag säga. Det hjälper inte heller att jag har omöjligt för att äta med pinnar. Som någon sa vid bordet; ”du kan överklocka Crossfire men inte äta med pinnar, hahaha…”.



När jag hemma i Sverige återblickar på eventet i Kina, kan jag inget annat än säga att detta har varit en av mina bättre upplevelser jag någonsin haft med överklockningen. Extremt trevlig grupp av människor, tack alla som var där!

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid