Kina är ett av världens största länder i många aspekter och på senare år har den tekniska och ekonomiska utvecklingen gått i rasande takt. Landet är samtidigt känt för brist på politisk frihet och omfattande censur på Internet. Nästa steg i kontrollen av sina invånare sägs vara ett omfattande system av ”spelifiering”.

Spelifiering eller gamification är ett begrepp där man använder sig av samma sort belöningssystem som i datorspel för att skapa intresse och öka interaktionen mellan användare och tjänster. Ett grepp med spelmekanismer som kan användas inom allt från utbildning, IT, handel men tydligen också för att få sina invånare att räta sig in i ledet.

I ett Youtube-klipp som publicerades tidigare i december förklarar Extra Credits hur Kinas regeringen planerar att använda sig av ”sesam krediter” för att belöna men också kontrollera sina invånvare. Systemet som används av Kina drivs delvis av Tencent, som för övrigt äger spelföretaget Riot Games, och kopplas bland annat upp mot invånares sociala nätverk men även e-handlare som Alibaba.com (Kinas motsvarighet till Amazon) där systemet registrerar vad för material man som användare delar och läser man även vilka produkter man köper. Sprider du regeringskritisk information på sociala nätverk får du minuspoäng och handlar du mer exporterade produkter än Kinas egentillverkade produkter påverkar även detta din pott av ”sesamkrediter” negativt.

Din poäng påverkas av dina vänner

Systemet och individens poäng påverkas inte bara av dess egna handlingar utan även indirekt av sin omgivning. De användare som är vänner på sociala medier med personer som sprider regeringskritisk information får minuspoäng och tanken är att användare helt sonika ska minimera spridningen av kritiskt material eller få oliksinnade in på vad regeringen troligtvis ser som rätt tankebanor.

Systemet med Sesamkrediter har redan sjösatts i Kina och även om det i dagsläget är frivilligt att hoppa på tjänsten sägs man planera att göra systemet obligatoriskt år 2020. Motsägande uppgifter framkommer samtidigt om att det i själva verket är privata aktörer som ligger bakom systemet men redan i höstas rapporterade BBC om att den kinesiska regeringen planerade ett system för att värdera invånares trovärdighet.

Källa: Metro, BBC

Lägsta pris på Prisjakt.nu

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RjohanullenJan FalkWalter Stenlund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Walter Stenlund
Gäst
Walter Stenlund

Är glad att jag inte köper kinesiskt skit. Oaktat innehållet i artikeln håller de generellt låg kvalitet och en usel kundsupport.

Jan Falk
Gäst
Jan Falk

Tja ledarna vill alltid folket ska gå i ledband efter politiska tillfälliga strömmingar i vad anses är bästa vägen mest deras ekonomiska syn sällan något annat skäl.Kinas form mest ganska grovhuggen modell ska få folket gå i ledband.De modell man har i demokratiska länder är med den dolda formen av politisk söndra och härska. Man repetera samma sak behöver inte vara sanningen men till slut tror tillräckligt många det är så , sen har man relativt befolkningen gående i ledband. Lite er pengar i plånboken , hävda envist krisen finns och hävda man måste för att..sen går det styra folket… Läs hela »

Johan Ullén
Medlem
Johan Ullén

Det dök upp en artikel om det här på min Facebook feed i höstas så jag tog på mig att kolla upp lite om det. Efter att ha sökt lite på nätet om det utan att hitta något konkret frågade jag en kompis i Kina. Till att börja med förstod hon inte alls vad jag pratade om men när vi väl lyckades komma fram till vilka företag och tjänster det handlar om så förklarade hon att det bara är ett standard loyalty program från ett företag. Typ samma som att man får rabatter från Ica när man handlar mycket där.… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tänk att det alltid är dom bedrägligaste länderna som tyglar sin befolkning på det sättet. Sverige å andra sidan som under många år varit föredömligt på många sätt är istället precis tvärtom och inte det minsta konservativt, utan vi accepterar andra länders underlägsna aspekter och låter dom influera oss till det sämre. Våra politiker kallar det bara spännande, fräsht och modernt varje gång en destruktiv förändring sker. Tex outsourcing. Man kan tro att politiker bor på en annan planet, men det handlar bara om korrupt psykopati där man hellre målar upp en förskönad verklighet i tron att det är så… Läs hela »