En av världens mest populära torrentsidor, KickassTorrents, har legat nere sedan gårdagen i samband med att grundaren arresteras och ställs inför rätta.

KickassTorrents, eller KAT, är en av de hemsidor som försökt fylla det vakuum som lämnats under de perioder då den tidigare mest populära sidan, The Pirate Bay, legat nere på grund av polisräder eller andra rättsprocesser. Under de senaste åren har sidan vuxit enormt i popularitet, så till den grad att den idag är den 69:e mest besökta hemsidan på internet och den mest populära öppna fildelningssidan.

”Cyberbrottslingar kan fly, men inte gömma sig”

En sådan explosion i popularitet går givetvis inte obemärkt förbi. Sidans grundare, som uppges vara 30-årige Artem Vaulin, har jagats med både stämningar och beslagtagna servrar. I skrivande stund går KAT inte att nå, samtidigt som det rapporteras att dess grundare ska ha arresterats i Polen.

Det amerikanska justitiedepartementet har gått ut med ett pressmeddelande om arresteringen, där man understryker att man har arbetat en längre tid på att hitta och beslagta hemsidans domäner och servrar innan Vaulin till slut blev omhändertagen. Av allt att döma är det polska myndigheter som stått för själva insatsen, men nu väntar troligtvis en utlämning till amerikansk polis.

“In an effort to evade law enforcement, Vaulin allegedly relied on servers located in countries around the world and moved his domains due to repeated seizures and civil lawsuits. His arrest in Poland, however, demonstrates again that cybercriminals can run, but they cannot hide from justice.”
– Leslie R. Caldwell, Assistant Attorney General, Justice Department’s Criminal Division

För att knyta Vaulin till hemsidan uppges bland annat en transaktion på Itunes ha legat till grund. Samma IP-adress som användes av Vaulin för att genomföra ett köp på Itunes användes även för att logga in på KickassTorrents Facebook-konto. I samband med tillslaget beslagtogs både servrar, bankkonton och domäner knutna till hemsidan.

Bland åtalspunkterna står bland annat upphovsrättsbrott, förberedelse till upphovsrättsbrott samt förberedelse till pengatvätt. Allt som allt uppges hemsidan ha distribuerat upphovsrättsskyddat material för ett värde uppåt 1 miljard dollar.

Om eller när KickassTorrents kommer starta igen återstår att se; alla torrentsidor är inte nödvändigtvis lika envisa som The Pirate Bay har varit.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MatsReFuZeRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rråland
Gäst

Det är en stor skillnad mellan att tanka ner en film från en fildelningssajt och att sno en vara i en butik: • Vad avser varan så har butiksinnehavaren betalt pengar för varan. Pengar som han nu blir av med i och med att du snor hans vara. • Vad avser filmen så ”snor” du inte från någon som har betalt för den. Ingen blir vare sig rikare eller fattigare för att du tankar ner filmen. Indirekt kan de bli det om du väljer att tanka ner filmen istället för att t ex hyra den. Men om du tankar ner… Läs hela »

ReFuZe
Gäst

De kan självklart gå i förlust om du laddar ner filmen. Det kostar ändå en hel del att göra en film.

Dra ett exempel:

Avatar var officiellt budgeterade till 237 miljoner dollar . Andra uppskattningar kostnaden mellan 280 och 310 för produktion och cirka 150 på promotion. Om nu dessa siffror stämmer kan jag ej garantera 🙂

justy303
Medlem
justy303

Läste du ens Rrålands kommentar. Ditt svar missade solklart i.a.f.

Medlem
toivo1

KickassTorrent går alldeles utmärkt att hitta och gå in på…

Medlem
Marviken

Tycker alla i Sverige ska tanka film, måste ju stödja den svenska bytesbalansen och svenska filmer har jag säkert betalat 1000ggr om när staten stjäl mina pengar.