Många frågar sig var NVIDIA tagit vägen nu när AMD tagit plats på scen med deras senaste Radeon HD 7970. De senaste uppgifterna stämmer överens med tidigare rykten om att NVIDIA skulle påbörja sin satsning på det bärbara segmentet.

Medan AMD härjar ostört i entusiastsegmentet ser det ut som att NVIDIA haft helt andra planer från början. Produktionen av deras nya arkitekture Kepler är i full gång, och har redan börjat skeppas till tillverkarna. Fokus ligger dock på kretsar i det lägre segmentet för bärbara datorer. Den första stora partierna kommer ska börja skeppas efter det Kinesiska nyårsfirandet, vilket betyder att Kepler ska finnas tillgänglig hos tillverkare i stora kvantiteter i mitten av februari.

Lanseringen av de mobila delarna ska ske i samband med Intels lansering av Ivy Bridge i början på april. NVIDIA säger sig ha strax över 300 designvinster den här generationen, vilket ska vara mer än de hade med Sandy Bridge. Kepler kommer bygga på TSMC:s nya 28nm-teknik. Med tanke på att NVIDIA tycks satsa på lägre presterande och därmed mindre kretsar, borde de ha högre kvantiteter att erbjuda än AMD när de väl lanserar Kepler.

Kepler kommer till Ultrabooks

AMD ska inte släppa några nya grafikkretsar på 28nm som är särskilt lämpade för bärbara datorer. Varför man valt att göra detta är troligtvis för att man hellre vill sälja Trinity. NVIDIA ska däremot ha flera på gång och deras kretsar ska tydligen hitta in i nästa generations Ultrabooks. De har sin Optimus-teknik som stänger av grafikkortet när det inte behövs, så det borde inte påverka batteritiden förutom i spel.

Begränsat med plats för ett diskret grafikkort

Ultrabooks har vissa begränsningar sett till storleken, så värmeutveckling och strömförbrukningen får inte skena iväg. Med tanke på att Ivy Bridge kommer med förbättrad grafik mot Sandy Bridge, krävs det att NVIDIA klarar av att erbjuda tillräckligt hög prestanda i förhållande till strömförbrukning. Om vi får spekulera måste dessa grafikkort från NVIDIA ha ett TDP-värde som inte överstiger 20W, annars passar de inte in i ett Ultrabook-chassi. Flera industrikällor ska ha bekräftat uppgifterna om att Kepler hittar in i Ultrabooks enligt Fudzilla, bland annat ASUS och Acer sägs ha sådana Ultrabooks, men det är ännu obekräftat.


Relaterade nyheter:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
thisSwedish Berserkshaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Känns som nvidia inte kommer ha så mycket med ultrabooks att säga till om då deras lösningar alltid bygger på separata kretsar från CPU. Jag skulle kika extra noga på Ivy Bridge-grafiken eller AMD’s nya APU för ultrabook. Där kan man spara plats, pengar, effekt, batteri osv.

Däremot kanske nvidia kan komma in i de lite större ultrabooksen och försöka attrahera lite gamers, men inte utan konkurrens från AMD. Blir tufft.

/s

Medlem
Json_81

Ryktas ju att apple kommer välja nvidia i nästa generation macbooks, detta låter ju som att det kan finnas sanning i de ryktena.

Svensken
Medlem
Svensken

Som Json_81 säger ryktas det att Apple kommer välja Nvidia i nästa generations Macbooks. Och Apple brukar ju välja Prestanda/Watt så det kan ju alltid indikera något.

this
Medlem
this

Lite svårt att förstå AMD’s beslut här, men kan tänka mig att man inte vill sno marknadsandelar från sina APU’s. Däremot kan vi vara ganska säkra på att Ivy Bridge kommer blir något alldeles extra, har man då externa grafikkretsar som har bra prestanda/watt så får man ju en bit av den kakan så att säga. Har dock lite svårt att förstå varför man skulle plocka in externa grafikkretsar i en Ultrabook. IB’s grafikkrets borde vara bra nog annars blir IB en besvikelse för min del.