En ny utredning visar på att den hårt kritiserade kemikalieskatten som introducerades under förra året faktiskt kan komma att ha en negativ inverkan på den svenska ekonomin.

I juli 2017 introducerades ”kemikalieskatten”. Tanken bakom skatten är att dra ner på användandet av ämnen i elektronikvaror som kan ha möjliga hälsorisker och negativ miljöpåverkan. Skatten är en så kallad punktskatt och appliceras på elektronikvaror utefter produkternas vikt. Skatten kan nå så högt som 400 kronor inklusive moms per produkt.

Nu har HUI Research utfört en undersökning om huruvida kemikalieskatten nått det mål som var tänkt från början. Detta på uppdrag av ElektronikBranschen, Svensk Handel och EHL (Vitvarubranschen).

Innan kemikalieskatten togs i bruk gjordes en annan undersökning på uppdrag av regeringen. Denna undersökning drog slutsatserna att skatten skulle leda till 2,4 miljarder kronor i årliga skatteintäkter, 4,5 procent minskad försäljning av elektronikvaror varje år och att 0,4 procent av den totala elektronikförsäljningen skulle komma att flytta från svenska till internationella återförsäljare.

Detta verkar dock inte vara fallet enligt undersökningen från HUI Research. Den nya undersökningen visar att de skatteintäkter som förväntades endast hamnat på omkring 1,3 miljarder kronor. Ett annat resultat av kemikalieskatten är minskade momsintäkter. Detta har i slutändan lett till att den statsfinansiella effekten av kemikalieskatten är minimal och i värsta fall till och med negativ.

Kemikalieskatten har lett till högre priser på elektronik i Sverige. Detta i sin tur leder till att svenska återförsäljare drabbas negativt då den inhemska handeln minskar. Enligt HUI Research har skatten även resulterat i mellan 600 och 1 400 färre jobb inom branschen.

Tidigare har Elektronikbranschen sågat den nya skatten. Elektronikbranschen tillsammans med EHL ifrågasatte även skatten i ett öppet brev. Dessa är då två av grupperna som beställt denna undersökning från HUI Research som pekar mot att kritiken som skatten mottagit har varit välförtjänt.

Den som är intresserad av att läsa hela utvärderingen av kemikalieskatten från HUI Research kan göra det genom att ladda ner undersökningen i sen helhet i .PDF-format. Denna kan hittas här.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

8
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
6 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JBMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Något måste ju ändå göras åt alla giftiga kemikalier, vad jag förstått så har inte branschen kommit med något eget förslag – alltid lätt att gnälla! /jb

EDIT: För de som önskar fakta om skatten, gå hit: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punktskatter/kemikalieskatt (borde väl funnits med i artikeln)

Morkul
Medlem
Morkul

Hade detta varit en EU fråga hade jag faktiskt förstått argumenten och antagligen varit positivt inställd. Som det är nu är det endast Sverige som har denna skatt, som inte ens är en promille av ranchens omsättning. På vilket sätter hjälper det?

Enda man gör är att beställa sin elektronik från ett annat land för att komma undan denna avgift vilket inte gynnar Sverige, företagare och framförallt inte miljön med de extra transporterna som tillkommer.

JB
Medlem
JB

Ursäkta mitt sena svar, men andra plikter kallade, har idag signat ett större kontrakt. Hur mycket jag än tycker om teknik och tekniska prylar – ffa datorrelaterade, och dessutom har mångårig erfarenhet av branschen, så kan jag konstatera att det mestadels enbart handlar om profitjakt. Branschen klarar inte av självsanering, det måste till myndighetskontroll/-reglering. Jag har deltagit i debatter i ämnet och har stor erfarenhet, men det krävs ett annat forum än detta för att redogöra för all min kunskap. Bryr sig de stora drakarna om vad Sverige gör, jo det gör de garanterat, de är medvetna om att Sverige… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Jag håller med om hela miljöaspekten men du missar poängen. Jag har jobbat inom nanoelektroniken i snart 30 år, den är en bransch med extremt små marginaler. Att företagen då skulle minska marginalerna för att få ”hög trovärdighet” bara för att göra som lilla Sverige säger? Nop händer inte! Bara företaget jag jobbar för flyttade affärer för över 40 miljoner ifrån Sverige till Tyskland, inkluderat affärer för par av våra kunder. Att vi helt plötsligt skulle betala 16 000 extra för våra serverrack finns inte. Två elektronikföretag, som är ibland de största i världen, har hjälp oss med detta. Inte… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Nej då, jag har inte missat poängen, för själva poängen är, att allt det du berättar bekräftar bilden jag gav – cyniska företagsledare och att det krävs regleringar. Förhoppningsvis vaknar fler länder inom EU, förhoppningsvis införs åtgörder på EU-nivå, vart flyttar ditt företag då? Jag är absolut medveten om de konsekvenser/effekter du beskriver, men gissar att någonstans på vägen så inser företagen att det är bättre att anpassa sig. Jag brottas själv med denna problematik, men har valt att anpassa versamheten till rådande verklighet. Har dessutom avslutat förbindelsen med ett företag som valde den väg ditt företag gjorde, dock inte… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

”… att allt det du berättar bekräftar bilden jag gav – cyniska företagsledare och att det krävs ! Då missar du verkligen poängen. Vi är på en EU marknad i en bransch med extremt små marginaler. Vi har två val, lägga ned en av våra divisioner eller flytta den utomlands. Som det är idag går inget Svenskt företag inom denna sektor med vinst, innan var det mer eller mindre +-0 men det var praktiskt att ha detta ”in house”. Dessutom håller de flesta av dessa ”cyniska företagsledare” med om att något måste göras, det måste regleras men det måste ske… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Det har varit intressanta diskussioner vi hamnat i emellanåt – du och jag, men för en gångs skull så håller jag med dig – det ÄR bortkastad tid. Många motvalls har jag mött, däribland är du en. Du framhärdar ofta svepande förklaringar som exempelvis nu senast: ” Branschorganisationer har flertalet gånger kommit med lösningar om hur detta kan lösas men samtliga utav dessa är på EU nivå inte lokal nivå. Problemet är att inget Svenskt parti ens vill lyfta frågan inom EU eftersom det inta passar deras agenda där.” Dessa påståenden är inget jag funnit belägg för. Vad beträffar helhetssyn… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Istället för att följa två gamla datorproffs som käbblar, så rekommenderar jag de som är intresserade av ämnet, att förkovra sig genom att på egen hand inhämta information. Är man inte kemist, då är det självklart svårt att följa med i alla tekniska detaljer, men det går ända att bilda sig en uppfattning på en högre nivå. Starta gärna med att efterforska vad den svenska Kemikalieinspektionen sysslar med. Här följer ett axplock av länkar: https://www.kemi.se/vagledning-for/konsumenter/kemiska-amnen/flamskyddsmedel https://www.kemi.se/prio-start/kemikalier-i-praktiken/kemikaliegrupper/bromerade-flamskyddsmedel http://news.cision.com/se/kemikalieinspektionen/r/farliga-kemikalier-hittade-i-hemelektronik,c9935101 http://news.cision.com/se/kemikalieinspektionen/r/kemikalieinspektionen-foreslar-en-begransning-for-mellankedjiga-klorparaffiner-i-elektronik,c2542068 https://kemikalieribarnsvardag.se/ Självklart måste det finnas en dialog med industrin och en förståelse för tillverkarnas synpunkter, men det får inte förekomma acceptans för… Läs hela »