Small preview image

KDE och Gnome är de två största och mest använda desktop-miljöerna för Linux. Även om de stora distributionerna verkar röra sig mot den senare så befinner sig båda i samma sits. I en krönika hos OS News så presenterar Thom Holwerda en intressant vinkel på situationen. Samtidigt som han säger att Gnome och KDE inte har släppt någon större revision på många år, 4 rent av, så säger han att Apple, som även ägnar sig åt mindre revisionsuppdateringar, har en högre frekvens. Han har dock en poäng att det har tagit alldeles för lång tid för både Gnome och KDE-lägren att presenera ett nästa steg.Undertecknad fick en insyn i läget hos KDE och deras uppkommande KDE4 för ett tag sedan och det var knappast smickrande information man fick presenterad för sig. Precis som Holwerda skriver i sin kolumn saknas det konsistens och riktiga mål. Det är inte unikt för KDE utan gäller även Gnome dock.


Båda projekten drivs at brinnande själar med drömmar och tyvärr så är det främst det som handlar om. Det är svårt att sätta dessa i verket och många gånger så blir de verkliga uppdateringarna allt än lika upphetsande som de inledande diskussionerna om dessa. Nästa stora uppdatering av både Gnome och KDE kommer dröja många månader och när vi kommer se en verklig build av Gnome 3 eller KDE4 återstår att se.


Utöver Gnome och KDE finns det ju ett antal andra desktop-miljöer varav Xfce är en av de populärare. Även om de är mindre projekt så är det samma typ av visionärer här med. Om de sedan kommer gå samma öde som Gnome och KDE till mötes kan vi bara vänta och se.


Update:
Holwerda has lagt upp en uppdatering och svar på de många kommentarer
han fick på sin första artikel. Han reder ut en del missförstånd som uppstod efter den första.


Vi vill poängtera att medan det finns två sätt att attackera en utvecklingsprocess, oavsett om det är ett operativsystem, en desktop-miljö, en mediaspelare eller annat, så har vi den evolutionära och den revolutionära vägen, men ingen av dessa ursäktar en brist på framtida planer. Medan vi håller med om att både Gnome och KDE utvecklas bra i de revisioner de är idag, eftersom de ”evolverar”, så känner vi att bristen på konsekvens och planer för vad den nästa stora versionen ska innehålla är oroväckande.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid