Internetstiftelsen i Sverige tar nu krafttag i kampen mot falska och vilseledande budskap på nätet genom att släppa en guide till källkritik på internet.

Internet har blivit den viktigaste informationskällan för svenska invånare. Samtidigt svämmar nätet över av falska och vilseledande budskap. Källkritik är i de sociala nätverkens kölvatten en raritet och snarare ett undantag som bekräftar regeln. Enligt underöskningar var det falska nyhetsrapporter som genererade flest läsare inför presidentvalet i USA och liknande mönster ses även i Sverige.

Vad är källkritik?

Källkritik är en metod som har sin utgångspunkt i historieforskningen och som innebär att du systematiskt granskar källor och bedömer deras trovärdighet. Den traditionella källkritiken är en utgångspunkt vid granskning av information på internet. Men i den uppkopplade världen behöver perspektivet breddas. (Källa: IIS)

Lättillgängligheten på information och det faktum att den idag ofta delas av personer i din bekantskapskrets gör oss allt mer sårbara för falska och vilseledande budskap. Vi har ett större förtroende för information som kommer från den egna bekantskapskretsen. Vilket också gör individens ansvar så mycket större.

I IIS nya guide går man inte bara igenom vad källkritik faktiskt innebär utan även checklistor på hur du undersöker källor på nätet. Bland annat genom att identifiera vem som äger en viss hemsida men även genom att granska vad materialet faktiskt säger.iis_kallkritik

Ställ frågor!

Kortfattat kan källkritik förklaras som att du som läsare inte bara accepterar det du läser. Snarare ska information du tar in skapa en ny rad frågor. Vem skriver detta? Varför skrivs det? Är källan oberoende?

I IIS guide lär du dig…

  • Vad en källa och källkritik är
  • Hur källkritik fungerar och varför det är viktigt
  • Hur du bedömer en källas trovärdighet
  • Hur du hittar olika sorters källor
  • Fördelar och nackdelar med källkritik
  • Källkritik på nätet i praktiken
  • Teknisk granskning av källor på nätet

Som objektiv testmedia är kritik mot källor av yttersta vikt även för redaktionen på NordicHardware. Alla kan bli lurade men risken blir mindre för varje individ som gör sig medveten om hur viktigt det är att alltid ifrågasätta. Allt från politisk propaganda till produkttester – ställ frågor till dig själv och källan.

Hela IIS guide till Källkritik på internet finns publicerad på IIS.se.

Källkritik
Anser du dig själv vara duktig på källkritik?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Eric R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Alltför många är uppenbarligen dåliga eller helt enkelt ointresserade av källkritik, om man ser till hur många falska ”nyheter” som florerar i sociala medier.
Mer kunskap och förståelse för vad bristande källkritik leder till är definitivt nödvändigt!

StigH
Medlem
StigH

Okunskapen är allmänt mycket stor, ibland skrämmande stor, man tror på saker som enkelt kan avslöjas som galenskaper med bara minimala skol/grundkunskaper..
Svenska skolan?