NVIDIA har redan fått en bra spridning på sin första och för den delen smartphonemarknadens första dubbelkärniga systemprocessor Tegra 2. Arbetet fortsätter på uppföljaren som under utvecklingsnamnet Kal-El ska bli en fyrkärnig SoC med kraftfullare GeForce-grafikkrets. Tillverkaren har nu visat upp ett grafikdemo som bjuder på bland annat dynamisk ljussättning och fysikeffekter.

NVIDIA har med sina år inom grafikkortsbranschen lärt sig hur man gör effektfulla demonstrationer av sina kommande kretsar, en erfarenhet man nu tar med sig till den ultramobila marknaden. Kal-El kommer att lanseras under hösten och ska bli marknadens första fyrkärniga systemprocessor för surfplattor och smartphones. 

tegra3

Specifikation Kal-El (Tegra 3) Tegra 2
Tillverkningsteknik 40nm 40nm
Kretsstorlek 80mm2 49mm2
CPU Fyrkärnig Cortex-A9 vid 1,5 GHz Tvåkärnig Cortex-A9 vid 1,0 GHz
L2-cache 1MB delad 1MB delad
NEON FPU Ja Nej
GPU GeForce ULP Gen 2 med 12-kärnor GeForce ULP med 8-kärnor

Kretsen som troligtvis döps till Tegra 3 kommer även att stoltsera med en betydligt kraftfullare GPU, vilket ska göra Kal-El till den troligtvis kraftfullaste systemprocessorn på marknaden. Detta är något NVIDIA vill poängtera och man har därför utvecklat grafikdemot Glowball som i slutändan ska dyka upp i spelbar version på Android Market. Systemkraven är minst en Kal-El utrustad surfplatta.

I den video tillverkaren nu publicerat på Youtube ser vi hur man i Glowball nyttjar alla fyra processorkärnorna i Kal-El samt grafikkretsen för att skapa häftiga ljuseffekter och inte minst fysikeffekter som vi tidigare inte sett i ultramobila enheter. Bland annat rör sig tygskynken med gravitationen när man lutar och rör surfplattan för att få bollen att rulla.

NVIDIA visar också att testet inte klarar av att drivas ordentligt med endast två kärnor aktiverade, vilket skulle bevisa att det faktiskt krävs en Kal-El SoC för att hantera dessa tunga effekter. Videon är gjord i real-tid med en utvecklingsplattform av Kal-El baserad på Android 3.0 (Honeycomb) där man även väntar sig att produktsfärdiga kretsar ger upp till 25% bättre prestanda.

Glowball är ett imponerande grafikdemo för våra ultraportabla plattformar och visar vad vi kan hoppas på för grafikeffekter under året. Samtidigt är det en annan femma att föra över dessa effekter till riktiga speltitlar, vilket vi sett otaliga gånger på PC-marknaden. Men att denna scen renderas i realtid av en surfplatta som troligtvis lanseras senare i höst är imponerande hur man än vrider och vänder på det hela.

Annons

6
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedjantangringJacob HugossonSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Imponerande prestanda. Sen att den färdiga produkten kommer ge upp till 25% mer prestanda är riktigt bra. Undra hur de andra ARM tillverkarna ska kontra detta? Tror ni dessa kan släppas på mini-ITX brädor eller är det bara för smartphones och tablets? Är Kal-El tillverkad i 40nm eller 28nm?

Jan Tångring
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”] Undra hur de andra ARM tillverkarna ska kontra detta?[/quote]

Här är en hyfsat aktuell lista på konkurrenternas svar på Kal El – de rödtextade processorerna i listan: [url]etn.se/53229?via=nhw[/url]

Jan Tångring, etn.se (ogenerad egenreklam 🙂

Jacob Hugosson
Medlem

Ser som sagt väldigt imponerande ut, frågan för mig är hur den ökade prestandan och kretsytan kommer att översättas i strömförbrukning?

Jan Tångring
Medlem

[quote name=”smartidiot89″]Ser som sagt väldigt imponerande ut, frågan för mig är hur den ökade prestandan och kretsytan kommer att översättas i strömförbrukning?[/quote] Nu kommer alla att tro att jag är du, men jag har förstås skrivit en artikel som svarar på frågan: http://www.etn.se/53755?via=nhw Svaret är att strömförbrukningen ökar via högre frekvens och ökad chipsyta (vilket enligt en enkel tumregel ökar strömförbrukningen). Att den senare ökar lärde jag mig när jag läste Karmheds text ovan, från 49 mm2 till 80 mm2. Observera dock att chipet förmodligen kommer att släppas i olika frekvenser. Man kan teoretiskt tänka sig en variant av Kal… Läs hela »