Japans norra kust drabbades under natten av en jordbävning som uppmättes till rekordhöga 8,9 på richterskalan. Jordbävningen som efterföljts av 10 meter höga tsunamivågor på Japans kuster har drabbat stora delar av landet med omfattande materiella skador. Samtidigt kommer det nu in rapporter om skadade och nedstängda tillverkningsfabriker.

Vilka långsiktiga konsekvenser jordbävningen för med sig är ännu svårt att uppskatta men ett land som förlitar sig mycket på sin industri kan den kraftfulla naturkatastrofen orsaka kraftiga skador som även ger eko i omvärlden.

Det har redan dykt upp rapporter som talar om att hemelektroniktillverkaren Sony stängt ner ett flertal fabriker och evakuerat alla sina anställda, samt bekräftat skador på vissa av sina lokaler. Tillverkning av halvledare, minneskretsar och moderkortskomponenter är en stor exportmarknad i Japan och uppehåll i tillverkning eller i värsta fall skador på fabriker kan ge problem ända ut i konsumentledet.

sent som i december rapporterade Toshiba om ett 0,07 sekunders strömavbrott i en av företagets NAND-minnesfabriker som i värsta fall kunde betyda att tillverkaren tvingades kassera 20% av fabrikens leveranser för månaderna januari och februari. Minsta störning i tillverkningsprocessen kan orsaka stora och oreparerbara problem, något som nu riskerar att drabba flera företag och tillverkare i Japan.

Under fredagseftermiddagen hotas fortfarande landet och kringliggande områden av efterskalv och tsunamivarningar. Där det viktigaste i dagsläget är att rädda drabbade och utsatta människor i de påverade områdena.

Källa: CNN

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PoontusSwedish BerserkJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Var en chock när jag vaknade och såg det här imorse. Hoppas de lyckats lösa problemet med deras kärnkraftverk, de stängdes ju av av säkerhetsskäl men kylanordningen på 2 av dom var ur funktion efter jordbävningen.

Svensken
Medlem
Svensken

Mycket tråkigt detta för alla inblandade.

Poontus
Medlem
Poontus

Japans ekonomi var ju inte så bra före tsunamin heller.