Intel kommer senare under veckan att släppa lite mer godsaker kring sin kommande processorarkitektur Ivy Bridge. Men redan nu har det läckt ut fler detaljer kring uppdateringen till Sandy Bridge där det bland annat bekräftas att grafikdelen kommer med maximalt 16 EUs som ska öka prestandan med 60% i 3DMark Vantage, tillräckligt för att ta sig ifatt AMD A6-serien.

Intel använder idag grafikprocessorer med 6 resp. 12 EUs (exekverings enheter/kärnor) i sin Sandy Bridge-arkitektur men i Ivy Bridge ökar man toppmodellens antal till 16 st. Detta tillsammans med andra optimeringar ska enligt uppgifter ge en prestandaökning med upp till 60% i 3DMark Vantage Performance preset. En prestandaökning på 60% låter riktigt lovande och är givetvis inget att fnysa åt, men samtidigt är det uppenbart att Intel behöver mer än så för att ta sig upp på jämn nivå med konkurrenten AMD – i ren GPU-prestanda vill säga.

Om vi kikar tillbaka på vår recension av AMD A6-serien kan vi se hur våra resultat i 3DMark Vantage Performance visar att Intel trots en 60%-ig prestandaökning inte skulle kunna hinna ifatt AMD A8-serien, även om man troligtvis kan ge den något mindre utrustade AMD A6-serien en betydligt hårdare kamp.

Intel Core i5-2500K använder sig av Intel HD Graphics 3000 med 12 EUs och skulle alltså nå drygt 2 800 poäng med en prestandaökning på 60%. Tar vi Core i7-2600K med i jämförelsen som har något högre klockfrekvenser med samma antal exekverings enheter hade den teoretiska prestandan ökat till runt 3 450 poäng. Nog för att ta sig förbi AMD A6-3650, men trots allt utom räckhåll för AMD A8-3850 med sina 400 Radeon-kärnor.

3dmark.vantag

DirectX 11 och stödet för OpenCL 1.1 samt OpenGL 3.1 är andra mycket trevliga uppdateringar i Ivy Bridge. Vi har redan varit imponerade av Intels prestanda i video-omkodning med Quick Sync, något man nu sägs förbättrat ytterligare. Upp till 2 gånger snabbare omkodning, eller mindre prestandavinster med bättre bildkvalitet.

espresso2 gånger snabbare än QuickSync? Vi får nog byta testfiler i vårt video-omkodnings test.

Uppgifterna ska endast gälla toppmodellen i Ivy Bridge-arkitekturen, det kommer även en ny instegsmodell med färre exekverings enheter men om denna finns i dagsläget inga detaljer.

Ivy Bridge kommer att tillverkas med 22 nanometer teknik och kommer att ersätta Sandy Bridge-arkitekturen på mellanklassmarknaden någon gång under nästa år. Troligtvis i slutet på första kvartalet eller början på andra kvartalet.

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Ivy Bridge ser genast intressant ut på den bärbara fronten om det här stämmer. Intel ska ju göra en storsatsning med sina Ultrabooks då också, och man har redan sagt att med Haswell ska ett diskret grafikkort inte behövas i en bärbar.