De första konsumentexemplaren av Intels nya processorfamilj Ivy Bridge skeppas som vi tidigare avslöjat med ett TDP-värde av 95W. Enligt uppgifter från processorjätten är detta en medveten strategi, trots att processormodellerna som lanseras har ett TDP-värde som aldrig överstiger 77W.

Intels nya Tri-gate teknik med 22nm transistorer ska gjort det möjligt för tillverkaren att sänka energiförbrukningen på sina nya Ivy Bridge-processorer trots att man samtidigt ökat deras beräkningskraft i jämförelse med dagens Sandy Bridge processorer.

När Intel lanserar sin tredje generations Core-arkitektur i slutet på april månad kommer ingen av dessa att få ett TDP-värde som överstiger 77W, vilket även omfattar de kraftfullaste modellerna med fyra kärnor och HyperThreading som flaggskeppet Core i7-3770K. Högst ironiskt kommer däremot processorerna, åtminstone toppmodellerna med 77W TDP att säljas med en specificerad TDP av 95W.

Anledningen till detta ska enligt Intel själva vara att man valt att bibehålla produktsegmentets maximala TDP-värde [Läs: LGA1155 plattformen]. Trots att processorkretsarna i kartongerna alltså kommer att arbeta med maximalt 77W TDP, ofta även lägre.

SB.cpuerSandy Bridge och kanske även kommande Ivy Bridge-processorer drar upp till 95W.

Intel lämnar dörren öppen för sexkärniga Ivy Bridge-processorer?

Anledningarna till Intels minst sagt förvirrande och lustiga beteende ska vara flera. Först och främst menar Intel att man genom att bibehålla en specifikation på 95W för de nya Ivy Bridge-processorerna lämnar dörren öppen för kommande produktlanseringar inom familjen. Detta finner vi vara lite extra intressant då detta skulle kunna möjliggöra inte bara rejält uppskruvade klockfrekvenser, utan kanske till och med helt nya modeller med säg sex processorkärnor istället för fyra. Detta är dock enbart rena spekulationer då vi inte fått några som helst konkreta uppgifter om sexkärniga Ivy Bridge-modeller under utveckling, men det finns onekligen rum för expandering inom Ivy Bridge-arkitekturen.

Intel rädda för snikna moderkortstillverkare

Den andra och mest aktuella anledningen till att bibehålla sitt 95W TDP-värde är dock kompabilitet mellan de olika processorfamiljerna inom LGA1155-plattformen. Intel är oroliga för att moderkortstillverkare ska se möjligheter till att utveckla produkter med spänningsdelar och strömförsörjning som enbart klarar av LGA1155-processorer med maximalt 77W TDP, något som skulle göra moderkorten inkompatibla med flera processormodeller ur LGA1155-plattformen, kanske då även framtida CPU-modeller från Intel. Genom att sätta en vad man kallar ”segment-TDP” på 95W ger Intel signalen till sina moderkortspartners att alla moderkort ska utrustas med spänningsdelar kapabla att driva processorer med 95W TDP.

Summan av kardemumman blir att Intel på lanseringsdagen av Ivy Bridge kommer att sälja processorer med 95W TDP som i själva verket är tillverkade och utvecklade efter ett TDP-värde på maximalt 77W. Ivy Bridge kommer alltså INTE dra mer än 77 watt i sina standardutförande. Vad det verkar är detta något Intel planerar att fortsätta med under en förutselig framtid.

Ivy_Bridge_Box_95WKartongen till Core i7-3770k säger 95W TDP, men processorn arbetar med ett 77W TDP.

Även om vi kan förstå företagets oro med hänsyn till inkompabilitet inom LGA1155-plattformen känns detta som ett förfarande där man inte bara riskerar att förvilla sina konsumenter utan även ett sätt för Intel att undervärdera sina egna produkter. När vi publicerar vår genomgående analys av nya Ivy Bridge-arkitekturen får i alla fall ni läsare den slutgiltiga bilden av de nya processorkretsarnas prestanda och verkliga energiförbrukning, som alltså INTE, vi upprepar, INTE ska överstiga 77W oavsett vad Intel själva skriver på kartongen.


Relaterade nyheter:

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Jacob HugossonPsynoKhi0hasseb64reonnPreacherMan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

haha ja men varför inte göra det lite bökigare för oss konsumenter? 😛

Kinc
Medlem

Senast jag kollade handlade TDP mycket lite om strömförbruknig och mer om ett riktvärde för hur mycket värme som behöver avledas. Har Intel tappat greppet?

Herrmann
Gäst
Herrmann

[quote name=”Kinc”]Senast jag kollade handlade TDP mycket lite om strömförbruknig och mer om ett riktvärde för hur mycket värme som behöver avledas. Har Intel tappat greppet?[/quote]
TDP och strömförbrukning är som sagt inte samma sak, men TDP (alltså förenklat mängden värme som behöver avledas) kan omöjligen vara större än energiförbrukningen. Det skulle i så fall innebära att energi skapades i processorn vilket är osannolikt!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Herrmann”][quote name=”Kinc”]Senast jag kollade handlade TDP mycket lite om strömförbruknig och mer om ett riktvärde för hur mycket värme som behöver avledas. Har Intel tappat greppet?[/quote]
TDP och strömförbrukning är som sagt inte samma sak, men TDP (alltså förenklat mängden värme som behöver avledas) kan omöjligen vara större än energiförbrukningen. Det skulle i så fall innebära att energi skapades i processorn vilket är osannolikt![/quote]

Snarare omöjligt 😉

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Kinc”]Senast jag kollade handlade TDP mycket lite om strömförbruknig och mer om ett riktvärde för hur mycket värme som behöver avledas. Har Intel tappat greppet?[/quote]

Det är relaterat så att varenda watt processorn drar blir värme, varken mer eller mindre.

Kinc
Medlem

[quote name=”-Boris-”][quote name=”Kinc”]Senast jag kollade handlade TDP mycket lite om strömförbruknig och mer om ett riktvärde för hur mycket värme som behöver avledas. Har Intel tappat greppet?[/quote] Det är relaterat så att varenda watt processorn drar blir värme, varken mer eller mindre.[/quote] Det jag försökte säga på mitt omsidiga sätt är att TDP ej används av moderkortstillverkare vid design av DC-DC omvandling, vilket Intel hävdar för NH här. Det vore sundare om de använde förklaringen att de vill lämna utrymme för värmeavledning. Det var ett tag sedan jag satt med termodynamiken och dess lagar, har dock svårt för att acceptera… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Kinc”][quote name=”-Boris-”][quote name=”Kinc”]Senast jag kollade handlade TDP mycket lite om strömförbruknig och mer om ett riktvärde för hur mycket värme som behöver avledas. Har Intel tappat greppet?[/quote] Det är relaterat så att varenda watt processorn drar blir värme, varken mer eller mindre.[/quote] Det jag försökte säga på mitt omsidiga sätt är att TDP ej används av moderkortstillverkare vid design av DC-DC omvandling, vilket Intel hävdar för NH här. Det vore sundare om de använde förklaringen att de vill lämna utrymme för värmeavledning. Det var ett tag sedan jag satt med termodynamiken och dess lagar, har dock svårt för att… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Wow! Fan vilka marginaler Intel bjuder på i sånt fall, men det är dom iofs kända för.
Kvalitet och underhypade speccar.

Bra beslut oxå att tvinga vissa myglande tillverkare att bibehålla kompatibilitet med sandy bridge.

Ska bli ytterst intressant att läsa NH recensionen, där jag hoppas att CPU-delen i det testade systemet håller sej inom 77 watt. Hur man endast mäter CPU’ns förbrukning har jag dock ingen aning om. Möjligen att mäta ett idle system mot ett system som maxar CPU’n o notera diffen. Samt att jämföra med 2600K

Laglorden
Medlem
Laglorden

Det var precis som jag trodde då och det är inte så att Intel ”tappar greppet” eller liknande, tvärtom de enda som tappar greppet är de som inte begriper vad ”TDP” betyder och undrar ”men, vadå, säger det inte vad processorn förbrukar i ström?” Nej, det är bara en relativt lös korrelation mellan TDP och strömförbrukning. Tror knappast en ”mellanprocessor” i dagens Sandy Bridge nånsin behöver 95W värmeavledning den heller (förutom vid överklockning) Jag tycker detta är positivt och jag har tänkt många gånger själv ”men måste de sänka TDP, bättre behålla det vid 95W för high-end och ha lite… Läs hela »

this
Medlem
this

Ser inte direkt något problem med detta då man ändå inte kollar på TDP och så länge den inte är underspeccad så kommer det aldrig vara något problem.

PreacherMan
Medlem
PreacherMan

[quote name=”Kinc”]
Det var ett tag sedan jag satt med termodynamiken och dess lagar, har dock svårt för att acceptera att _100%_ av all elektrisk energi förvandlas till värme utan att i varje fall några stycken transitorer ändrat läge :)[/quote]
Intels processorer kanske avger att svagt sken också? 🙂

reonn
Gäst
reonn

Glad nyhet! Jag vill kyla en Ivy Bridge processor (med faktisk 77W TDP) passivt. Några förslag på lämplig kylare för det? Var länge sen jag köpte processor så jag har inte koll tyvärr.

hasseb64
Medlem
hasseb64

BULLSHIT Intel!

Trigate tekniken är inte produktionsmässig.

1. Lanseringen har skjutits fram
2. Tidigare 77W har blivit 95W

Pinsamt argumentation kring moderkorts-specarna och tillverkarna, deras konstruktioner har ju varit klara i ett halvår.
Hela historien luktar ju första April skämt.

Bra jobbat NH senaste tidien kring dessa nyheter!!

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Gäller fortfarande följande?
Intel TDP = genomsnittligt
AMD TDP = maximalt

Så i det fallet är 77W det vanligt ”Intel TDP” och 95W liknar med AMDs?

Jacob Hugosson
Medlem

TDP är enbart ett värde för den mängd värme AMD/Intel anser att en kylare ska klara av att avleda kontinuerligt i ett värstafallsscenarion. Så för oss hembyggare vågar jag säga att siffran är mer eller mindre irrelevant, och säger faktiskt absolut ingenting om dess strömförbrukning.

OEM-tillverkare använder däremot TDP-värdet för att avgöra vilken kylning som behövs för deras stationära/bärbara datorer. 🙂

Just strömförbrukning skiljer från exemplar till exemplar, AMD och Intel har även en siffra för det här men det är ingenting som de offentliggör.