Iphone 8 kan troligtvis bli Apples största Iphone-lansering någonsin och flaggskeppet ska enligt nya rykten satsa på både trådlös laddning och AR.

Iphone 8 kommer kanske primärt att fajtas med omskrivna Samsung Galaxy S8 och mycket pekar på att Apple till viss del följer i Samsungs fotspår. Det talades tidigt om en amoled-baserad bildskärm närmast utan skärmramar och en ny slimmad glasdesign. Nu säger nya rykten att Apple även kommer att implementera annan teknik som Samsung redan ger stöd för, nämligen trådlös laddning.

Iphone 8 kan bli först med trådlös laddning från Apple

Trådlös laddning har funnits på smartphonemarknaden under flera år men aldrig riktigt fått det genombrott som många hoppats på. Medan tekniken gör det möjligt att kapa kablar på ett väldigt smidigt sätt är dagens kabeldrivna snabbladdningstekniker oerhört effektiva. Trådlös laddning är smidigt men har länge varit klart långsammare än sina kabeldrivna motsvarighet. Med Galaxy S7 introducerade Samsung en snabbare trådlös laddningsstation där batteriet på en S7-telefon kunde laddas fullt på drygt 2 timmar. Långt mycket snabbare än första generationens trådlösa laddare som inte sällan tog den dubbla tiden. Medan det fortfarande går snabbare, inte minst de första 30-50% av batteriet, med en traditionell snabbladdare har den trådlösa tekniken gjort framsteg.

Tidigare Iphones har krävt extra skal och eftermarknadslösningar för att nyttja trådlös laddning.

Apple har inte tidigare implementerat trådlös laddning i sina Iphones och om företaget nu gör slag i saken bör det troligtvis vara med en effektiv lösning. Enligt en israelisk tidning, The Verifier, kan Iphone 8 komma att utrustas med stöd för just trådlös laddning och även en ny fysisk ”smart connector” som öppnar för nya funktionalitet.

AR-kamera och matchande headset

Primärt ska Apples nya magnetkontakt vara dedikerad för tillbehör som VR och AR-headsets. Apple sägs sedan tidigare satsa på en AR-kamera för Iphone 8 med stöd för förstärkt verklighet. En teknik som gör det möjligt att bland digital bilder med den verkliga omgivningen. AR (Augmented Reality) är inget nytt koncept på något sätt men har blivit allt mer populärt med Microsofts Hololens och kraftfullare kretsar även i mobiltelefoner.

Augmented reality (Förstärkt verklighet) låter dig bland digitala objekt med din omgivning.

Apple sägs jobba med en AR-kapabel kamera för sin nästa generations Iphone. Exakt vad detta innebär är oklart men skulle ryktet stämma handlar det bland annat om en djupkänslig kamera. När användaren tar ett foto mäter kameran djupet i bilderna där djupet för olika objekt ska kunna ändras i själva telefonen. Även snapchat-liknande AR-filter där man kan lägga på vissa grafiska effekter på den och det du fotar är något som Apple sägs titta närmare på. Samtidigt ryktas det även att Apple jobbar på en 3D-kamera för att skapa 3D-selfies med den främre kameran.

Givetvis ska Apples VR-planera vara betydligt större än extra filter i sin kamera. Företaget sägs dedikerat hundratals ingenjörer till sin satsning på VR där man sägs jobba med experter med erfarenhet från både Oculus och Hololens. Bland annat är en av lösningarna ett AR-headset som troligtvis då kan komma att kopplas ihop med telefonen. Hur Apple sedan kan tänkas nyttja AR-stödet är något som vi mer eller mindre bara kan fantisera om. Men det talas bland annat om en ny AppleTV-lösning som ska kunna nyttja tekniken och det skulle även möjliggöra häftiga virtuella gränssnitt för Apples olika produkter.

Lansering tidigast i september

I vanlig ordning ska alla tidiga rykten tas med en stor nypa salt. Apple väntas inte lansera Iphone 8 förrän tidigast september månad. Rykten säger dock att lanseringen av Iphone 8, eller Iphone X som telefonen kan döpas till, kan bli senarelagd. Just på grund av arbetet med telefonens nya kamerateknik. Att Apple jobbar på något stort inför sitt 10-års jubileum för Iphone lär dock inte vara någon överraskning.

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid