Apple har ett nytt operativsystem på väg till Iphone och Ipad. Ios 9 introducerar flera förbättringar och nya funktioner till Apples mobila operativsystem. Det nya operativsystemet introducerar allt från riktig multitasking för Ipad till en stor Google Now-konkurrent som är tänkt att förutspå vilken information du vill ha i din telefon.

Nu är det dags intrdouktionen av en ny version av Ios igen. Under kvällens WWDC-konferens bekräftade Apple att Ios 9 är på ingång och att operativsystemet kommer att introduceras med flera förbättringar och nya funktioner senare i år. En av operativsystemets största nyhet är en konkurrent till Google Now.

Google Now får Apple-konkurrent

Genom stora förbättringar av röstassistenten Siri kan nu Ios-användare få notiser och information om kommande händelser innan användaren bett operativsystemet att hämta dem. En ny funktion som Apple kallar ”proactive” kan exempelvis ge användare notiser när de anlänt till en viss plats eller ge användare information om trafikproblem och rekommendationer om när användaren bör åka för att hinna till en kommande kalenderhändelse.

Ios 9 har fått en ny förinstallerad app. Appen Nyheter aggrerar nyheter från olika nyhetskällor och visar dem på ett enkelt sätt. Appen kan liknas vid Flipboard som visar nyheter hämtade från RSS-flöden och visar nyheter från olika källor i en app.

Apple_ios_9_nyheter

Multitasking, på riktigt

Användare av Ipad kommer att få se fler nyheter i Ios 9 än Iphone-användare. Ipad kommer nämligen bli Apples första Ios-enhet som verkligen har stöd för multitasking. Användare kan nu dela upp Ipads skärm i två delar och köra två olika applikationer i de olika delarna. Ipad Air 2-användare kan dela upp skärmen på mitten och använda två fullstora Ipad-appar medan användare av mindre kraftfulla Ipads kan dela upp skärmen i en fullstor Ipad-app och en Iphone-app som ligger till höger om den större appen.

Apple_iOS_9-multitasking

Stora uppgraderingar är historia

Apple påstår att de arbetat hårt med att förbättra flera grundläggande tekniker för sitt kommande operativsystem. Företaget introducerar bland annat operativsystemets första kraftfulla energisparläge och ett nytt system för att ta emot uppdateringar som gör att det ”bara” krävs 1,3 gigabyte ledigt utrymme för att uppdatera operativsystemet, inte mer än 4 gigabyte som krävdes för Ios 8.

Ios 9 kommer att lanseras senare i höst med stöd för alla enheter som kan köra Ios 8. Från och med i dag kommer en ostabil beta finnas tillgänglig för utvecklare och en bättre öppen beta kommer att lanseras i juli. Något exakt datum finns inte ännu för den stabila versionen av Ios.

Källa: Apple

Läs mer:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid