Nu är det dags igen! En gång om året anordnar Apple en konferens för mjukvaruutvecklare och varje år presenteras många av företagets viktigaste nyheter. I år väntar vi introduktionen av Ios 9 och OS X 10.11, stora nyheter för Apple Watch:s mjukvara, Apple:s alldeles egna strömmande musiktjänst och mycket mer. NordicHardware rapporterar live!– Bläddra ner på sidan för att läsa vår liverapportering! –

– Tryck F5 för att uppdatera! –

WWDC är namnet på Apples årliga konferens för mjukvaruutvecklare. Årets WWDC-konferens drar igång i kväll klockan 19 med en lång presentation av Apples kommande stora nyheter. För att du ska veta exakt vad som är på gång från världens största elektroniktillverkare kommer vi liverapportera presentationen. Rapporteringen drar igång strax innan klockan 19 med både text och bild från evenemanget. Vi kommer givetvis också publicera utförliga artiklar om nyheterna som presenteras senare i kväll.

Som vanligt har vi redan hört mycket om vad Apple har planerat för kvällens presentation. Enligt ryktet kommer vi höra mycket nytt om allt från Ios och OS X till en ny musiktjänst och information om Apple Watch:s lansering i Sverige.

Ios 9 och OS X 10.11

Som du kanske redan vet så har Apple haft ett tajt schema när det gäller uppdateringar av sina två operativsystem de senaste åren. Vi har sett nya versioner av Ios och OS X lanseas med nya funktioner eller större estetiska uppgraderingar så gott som varje år. Senaste gången Apple stannade upp för att bara fokusera på att förbättra stabilitet och säkerhet i något av sina operativsystem var för sex år sedan när OS X Snow Leopard lanserades. Nu verkar det vara dags för Apple att stanna upp igen. Enligt ryktet kommer de nya versionerna av både Ios och OS X fokusera på att fixa problem med systemen och förbättra deras säkerhet.

Apple_WWDC_2015_Ios

Även om fokus väntas ligga på små förbättringar kommer inte Apple lämna oss helt utan nya funktioner. Ios väntas få stöd för Force Touch, som redan finns i OS X, och vissa källor påstår att multitasking genom delad skärm äntligen är på väg till Ipad. OS X sägs inspireras av Ios och få ett Control Centre som ger användare möjlighet att exempelvis snabbt ändra systeminställningar eller byta låt.

Apple Watch får snabbare appar

Enda sedan lanseringen av Apple Watch har många konsumenter och recensenter klagat på klockans långsamma appar. Detta problem sägs snart försvinna eftersom Apple sägs ha planer på att tillåta appar att köras lokalt från Apple Watch. Enligt ryktet kommer en förändring i hur Apple Watch hanterar appar göra att appar inte längre behöver hämtas från en annan Ios-enhet utan köras direkt från handleden.

Apple_WWDC_2015_watch

Har vi tur får vi till och med höra mer om lanseringen av Apple Watch i länder så som Sverige. I nuläget är Apple Wtach bara tillgänglig i Australien, Kanada, KIna, Frankrike, Tyskland, Hong Kong, Japan, Storbritannien och USA.

Spotify-konkurrent?

Itunes har varit en av musikbranschens största inkomstkällor i ett årtionde men ersätts allt mer av strömmande musiktjänster så som Deezer, Spotify och Rdio. Nu verkar det som om Apple har en konkurrent till dessa strömmande tjänster på gång. Enligt ryktet har Apple planer på att ge musiktjänsten Beats Music, som Apple fick genom sitt köp av Beats Electronics, ett nytt namn och lansera tjänsten som en riktig konkurrent till de etablerade strömmande musiktjänsterna.

Apple_WWDC_2015_beats

 

Liverapportering:

Uppdatera sidan (F5 eller Ctrl + R) för att läsa de senaste nyheterna.

21:22 – Tim Cook går av scenen och ett framträdande av The Weekend drar igång – med det är alltså kvällens presskonferens till ända. Merparten av nyheterna har som väntat varit centrerade kring utvecklare och mjukvara, men med Apple Music, nya Siri-finesser, multitasking till Ipad och andra nya tjänster och finesser finns det ändå en del att se fram emot de kommande månaderna. Vi sammanfattar de viktigaste punkterna i separata nyheter du hittar här på Nordichardware – och lämna gärna en en kommentar i kommentarsfältet längre ner!

21:17 – Apple Music lanseras 30 juni i samband med Ios 8.4 i 100 länder (exakt vilka framgår inte) – tjänsten kommer finnas tillgänglig till Mac OS X, Ios, Windows och – hör och häpna – senare även till Android. Priset blir 9,99 dollar per månad (vår gissning är 99 kronor i Sverige), med de första tre månaderna gratis.

21:14 – Apple slår även ett slag för att nya artister ska få lättare att nå ut med Apple Music genom att lägga upp ny musik via Connect. Vi får även se en demonstration av Siri-integrering i tjänsten, bland annat för att söka efter spellistor.

21:09 – Nu demonstreras streamingfunktionen direkt i appen – däremot finns nämns ännu inget om prissättningen för tjänsten.

21:00 – Artister kommer kunna dela med sig av ny musik, bilder och annat material i en del av tjänsten som kallas Connect.

20:58 – Inte helt olikt konkurrerande tjänster som Spotify och Google Play kan Apple Music föreslå nya spellistor, artister och album baserat på vad du har lyssnat på tidigare.

20:55 – Tjänsten får även inbakad radiofunktionalitet, med en radiostation kallad Beats 1 som kommer sända som en ”vanlig” radiostation, men dygnet runt och globalt.

20:52 – Apple Music blir ny musikapp i Ios och får stöd för strömmad musik, men även musikvideos och meddelanden och andra budskap från artister.

20:48 – Apples nya musiktjänst heter Apple Music.

20:45 – ”One more thing” – en ny musiktjänst på ingång?

20:44 – Just nu får vi en genomgång med mängder av nya finesser för WatchOS 2, främst för utvecklare. Det går nu exempelvis att spela upp video i appar och ge appar tillgång till mikrofonen och högtalaren.

20:36 – Siri i Apple Watch får stöd för Homekit, så att du exempelvis kan ändra belysningen hemma med röstkommandon, förutsatt att dina lampor har stöd för tekniken.

20:34 – Det tillkommer även stöd för röstsamtal via Facetime Audio (Apples VOIP-tjänst) och fler träningsverktyg, exempelvis att använda Siri för att säga åt klockan att starta ett loggat träningspass.

20:32 – ”NIghtstand mode” låter klockan agera väckarklocka på natten, så att den visar tid när den ligger på laddning och får stöd för väckningsalarm.

20:32 – Genom att vrida på klockans reglage kan du ”spola fram tiden” och se kommande påminnelser, möten och annan information.

20:30 – Nya Watch OS till Apple Watch får stöd för egna appar, exempelvis för att kunna se information om ditt flyg eller tåg och väva in det i urtavlan.

20:16 – Programmeringsspråket Swift får öppen källkod! Både kompilatorn och biblioteken kommer finnas tillgänliga till både OS X och Linux, troligen med stöd för fler operativsystem (som BSD) längre fram.

20:14 – Carplay uppdateras med stöd för trådlös synkronisering (tidigare behövde telefonen kopplas in för att bilens system skulle kunna använda den), fler skärmar och bil-specifika appar som kan användas för att ändra inställningar i bilen.

20:12 – Med hjälp av Replaykit kan utvecklare lägga in stöd i sina spel för att låta användare spela in sina spelsessioner och dela med sig av dem.

20:11 – Ios 9-uppgraderingen blir mindre än vad Ios 8-uppgraderingen var, totalt 1 gigabyte istället för 4,6 gigabyte.

20:10 – Enligt Apple ska Ios 9 vara tillräckligt optimerat för att ge uppåt en timme extra batteritid på en Iphone. Apple introducerar även ett strömsparläge som ska kunna ge upp till tre timmar extra.

20:07 – Det finns även stöd för bild-i-bild för videoklipp!

20:06 – Apparna kan interagera med varandra, exempelvis kan du trycka på en gatuadress i webbläsaren så att den öppnas i kartappen som ligger bredvid.

20:03 – Ipad får multitasking! Istället för att bara kunna växla mellan applikationer kommer det gå att köra dem sida vid sida. Programväxlaren har en ny design och det går att dra in andra applikationer från skärmens kanter, exempelvis meddelandeappen, anteckningar och e-post. Det går antingen att ha en app som ett verktygsfält i kanten eller låta apparna dela på skärmen rakt av med justerbar storlek.

20:02 – Dags för nyheter till Ipad, bland annat ett nytt tangentbord som kallas Quicktype. Det nya tangentbordet får snabbgenvägar för att kopiera och klistra in, ta bilder och bifoga bilder. Det går även att svepa över tangenterna för att markera text snarlikt en muspekare.

20:01 – Inledelsevis kommer News-appen bara i USA, Storbritannien och Australien.

19:54 – Ios 9 får en ny inbyggd nyhetsapplikation, News. Appen kommer kunna hämta nyheter och artiklar från flera källor och flera områden, exempelvis vetenskap, sport, ekonomi och dylikt.

19:53 – Kollektivtrafikfunktionaliteten kommer inledelsevis till USA och Kina.

19:50 – Kartapplikationen får nu stöd för kollektivtrafik, men återigen är frågan hur stödet i Sverige kommer se ut.

19:49 – Anteckningsappen går nu att rita och infoga bilder och annan grafik i.

19:47 – Tidigare Passbook blir Wallet, som slår ihop betaltjänsten Apple Pay med dokumentjänsten Passbook. Där kommer alltså både betalkort och biljetter från appar ligga.

19:45 – Snart kommer tjänsten även till Storbritannien, men ingen svensk lansering i sikte.

19:44 – Nu talas det om Apple Pay, men tjänsten är fortfarande centrerad kring den amerikanska marknaden.

19:30 – Apple vill slå ett slag för privatliv, ett ämne som trots allt ligger i tiden. Apple menar att man inte har något intresse av att ta del av din data, utan att allt är krypterat och ligger isolerat på enheten samt inte är knutet till ditt Apple ID.

19:38 – Sökfunktionen har förövrigt flyttats så att den ligger allra längst till vänster på hemskärmen.

19:36 – Ios 9 får en Google Now-liknande funktionalitet som kan lära sig dina vanor vid olika tider på dygnet, exempelvis vilken musik du gillar att lyssna på på morgonen eller när du tränar.

19:35 – Sökfunktionen får nu en egen API som låter utvecklare åskådliggöra information i sina appar sökrutan, ett exempel vi kan tänka oss är sökning efter låtar i strömmande musiktjänster som Spotify.

19:34 – En annan ny funktion är att Siri kan kolla upp okända nummer, exempelvis baserat på tidigare e-post, och föreslå vem det kan vara som ringer. Låter smidigt, men frågan är vilka resurser som kommer användas och hur stort stödet kommer vara internationellt?

19:32 – Siri ska bli ”smartare” i Ios 9, bland annat genom att kunna ta emot fler detaljer när du lägger in påminnelser. Ett exempel Apple ger är att Siri kan påminna dig om att ta ner kaffekoppen från biltaket när du kommer till bilen. Siri kan även automatiskt starta olika spellistor eller ljudböcker baserat på var du gör eller var du är någonstans.

19:31 – Genomgången av Ios 9 inleds med nyheter i röststyrningsassistenten Siri. Enligt Apple har Siri bara 5 procents felhalt, men frågan är om det gäller alla språk?

19:30 – Nästa punkt – Ios!

19:29 – Utvecklare kommer få tillgång till El Capitan från och med idag och en öppen beta för konsumenter följer i juli månad – lansering sker senare i höst.

19:26 – En representant från Epic Games (studion bakom bland annat Unreal- och Gears of War-spelen) tar plats på scen för att leverera ett demo baserat på Metal och multiplayer-titeln Fortnite.

19:24 – Metal utlovas även få upp till 10 gånger bättre prestanda (vi förmodar gentemot OpenGL?) i draw calls, vilket låter lovande för spelande.

19:22 – Apple utlovar rejäla prestandaförbättringar gentemot Yosemite, exempelvis att applikationer ska kunna öppna 1,4 gånger snabbare och e-postmeddelanden ska kunna skickas dubbelt så snabbt. Det framgår dock inte vilka typer av optimeringar som har gjorts, men stort fokus ligger på Apples eget grafik-API Metal – med uppåt 40 procent utlovad prestandavinst.

19:20 – El Capitan får även en tiling-funktion för att enklare arbeta i två fönster samtidigt. Det går att ändra storlek på två fönster samtidigt och dra information mellan två program. Att flytta program till egna skrivbord har även det blivit enklare då du inte först behöver öppna Mission Control.

19:18 – Sökfunktionen Spotlight får smartare textigenkänning för att avläsa meningar och veta vad du letar efter. Vi får se en demonstration där man i fritext söker exempelvis på ”ignorerade e-postmeddelanden” – är det möjligen Siri-gener som blandats in?

19:16 – Flera nyheter i Safari – numera kan du fästa flikar för att enkelt komma åt dem senare, och om en flik spelar upp ljud kan du automatiskt hitta och byta fokus till den, exempelvis om en reklamruta börjar föra oväsen.

19:15 – För att det ska vara enklare att hitta muspekaren i El Capitan blir den större när man ”skakar den”. Vi får även se svepande gester som känns igen från Ios, exempelvis för att radera meddelanden i e-postprogrammet.

19:14 – OS X 10.11 får namnet El Capitan!

19:12 – Först ut: nyheter för OS X, som skämtsamt inleds med jakten på ett nytt namn efter Yosemite.

19:11 – Nyheter utlovas för Mac OS X, Ios och WatchOS, där sistnämnda bland annat kommer föra med sig appar som kan köras direkt på Apple Watch.

19:09 – Utöver själva presskonferensen kommer Apple även strömma flera föreläsningar som äger rum under mässan för utvecklare som inte kan vara på plats.

19:07 – Apples VD Tim Cook tar plats scen.

19:03 – Presskonferensen är igång och inleds med… En sketch?

17:58 – Apples ström har dragit igång, men själva konferensen kommer dröja ytterligare någon minut.

17:30 – En och en halv timma kvar. Liverapportering börjar strax innan 19:00.

Läs mer:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid