Ios 9 lanserades i går som Apples senaste stora uppdatering av det mobila operativsystemet. Uppdateringen är full av stora nyheter men nu har vi ställt oss frågan: vilka funktioner är bäst? Vi  listar våra 10 största favoriter från iOS 9. Här finns flera stora men gömda funktioner för dig med en Ipad eller Iphone.

Ios 9 är en ganska stor uppdatering av Apples mobila operativsystem. Den innehåller oerhört många små korrigeringar men också flera stora nyheter som vi aldrig tidigare sett i Ios. Nu har vi listat våra tio största favoriter.

10. Smarta röstsökningar

Siri har varit användbar förut men nu är hon ännu enklare att handskas med. Nu kan Siri förstå fler saker som är mer komplexa än tidigare. Hon kan exempelvis svara på saker så som ”Visa bilder från förra sommaren” eller ”Spela musik från 1990-talet”.

image7

 

9. Appbytaren

Appbytaren har fått ett nytt utseende. Man kan fråga sig hur mycket bättre den nya versionen verkligen är i jämförelse med den från Ios 7 men den nya ser minst sagt annorlunda ut och är en av Ios 9:s största visuella nyhet.

image1

 

8. Musik när hörlurar kopplas in

Ios 9 kan reagera när ett par hörlurar kopplas in. På låsskärmen visas nu en ikon i det nedersta vänstra hörnet som ger användare möjlighet att direkt hoppa in i en musikapp.

image8

 

7. Markera med ett svep

Att markera många bilder har alltid varit lite för komplicerat i Ios. Nu räcker det att svepa med fingret över de bilder som ska markeras, efter att ”Välj” har valts i verktygsfältet, och bilderna är redo att delas eller raderas.

image6

 

6. Smart sök

Sökmotorn på hemskärmen kan söka efter installerade appar, epostmeddelanden, kontakter och mycket mer men kan även ge snabba svar på snabba frågor. Skriv exempelvis 10 dollar och du får direkt svar på hur mycket det motsvarar i svenska kronor.

image91

 

5. Sök bland inställningar

Ios 9 har otroligt många inställningar. Istället för att gå vilse bland dem kan du nu söka upp dem med Inställnings-panelens inbyggda sökmotor.

image4

 

4. Nytt tangentbord

Efter många års väntan visar äntligen Ios:s inbyggda tangentbord om Shift är intryckt eller inte, på ett bra sätt. Nu visas versaler eller gemener på tangentbordet så att det är lätt att se vilket läge tangentbordet ligger i. Utöver det använder tangentbordet och hela operativsystemet ett nytt teckensnitt kallat San Fransisco.

image91

 

3. Trackpad för Ipad

Flera av de bästa funktionerna i Ios finns bara tillgängliga för Ipad. En av dessa är muspekaren. Sätt ner två fingrar på tangentbordet och det förvandlas till en trackpad. Håll inne fingrarna på en plats och dra över en text och du kan snabbt markera texten.

image92

 

2. Små uppdateringar

Ios 9 är lättare än någonsin att uppgradera. Operativsystemet kräver cirka en tredjedel så mycket utrymme som Ios 8 för att uppgraderas. Detta betyder att fler användare kan uppgradera sin telefon eller surfplatta utan stöta på problem med lagringsproblem.

image2

 

1. Multitasking

Ios 9:s bästa funktion går tyvärr bara att använda på Ipad Pro och Ipad Air 2, men den är ändå riktigt häftig. Nu kan två applikationer användas samtidigt, köras bredvid varandra på samma skärm. Videos kan också spelas i ett litet fönster som kan ligga på valfri plats ovanför andra applikationer.

IOS9 multitasking

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
S0urcerr0RMorkulLoppanHigelqott Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
igelqott
Gäst
igelqott

10 bästa…

Jag har läst NH mindre och mindre, sådana här artiklar gör att jag kommer tillbaka allt mer sällan.

Gör en ärlig recension, och undvik sätta Joel på det, då han tydligen inte kan hålla sig objektiv och har svårt att undvika att ösa ut ”over the top” adjektiv. och gör helst inte mer av dessa sorters artiklar för alla andra OS också, jag vill ha ärliga och uppriktiga artiklar, oavsätt ämne eller företag.

Birks
Medlem
Birks

Ser fram mot iOS 9.1 då långfingret kommer som emoji 😆

Jonas Svensson
Medlem
Jonas Svensson

Jag håller inte alls med om det du skriver. Tycker att det var en nyanserad artikel som beskriver nyheter i IOS. Tycker inte heller att den skulle vara överdrivet färgad av skribentens åsikter eller innehålla överdrivna superlativ. [quote name=”igelqott”]10 bästa… Jag har läst NH mindre och mindre, sådana här artiklar gör att jag kommer tillbaka allt mer sällan. Gör en ärlig recension, och undvik sätta Joel på det, då han tydligen inte kan hålla sig objektiv och har svårt att undvika att ösa ut ”over the top” adjektiv. och gör helst inte mer av dessa sorters artiklar för alla andra… Läs hela »

LoppanH
Medlem
LoppanH

Åååh min Air 2 har tydligen den bästa funktionen 🙄

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”igelqott”]10 bästa… Jag har läst NH mindre och mindre, sådana här artiklar gör att jag kommer tillbaka allt mer sällan. Gör en ärlig recension, och undvik sätta Joel på det, då han tydligen inte kan hålla sig objektiv och har svårt att undvika att ösa ut ”over the top” adjektiv. och gör helst inte mer av dessa sorters artiklar för alla andra OS också, jag vill ha ärliga och uppriktiga artiklar, oavsätt ämne eller företag.[/quote] Recensioner är vårt signum igelkott men tyvärr finns det inte tid att testa allt där ute, ett antal hundra datorprodukter tar sin tid 🙂… Läs hela »

igelqott
Gäst
igelqott

[quote name=”Anton Karmehed”]…..[/quote] Att det tar tidförstår jag, då kan det ibland vara bra att avstå en artikel när den inte faller inom kvalitén som en läsare är van vid, i det här fallet jag. Jag håller inte med om att det är en informationsartikel, den ger inte mkt information, snarare reklam, den förklarar inga funktioner utan visar enbart upp dem som top 10 bästa (kan sägas om alla topp10 egentligen), när en av dem inte ens anses vara bra, ”quote”: ”Man kan fråga sig hur mycket bättre den nya versionen verkligen är i jämförelse med den från Ios 7”.… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Vill faktiskt hålla med igelqott lite här, även om jag inte vill vara lika hår i kritiken. För det första så är en ”topp lista” farlig mark till att börja med då det handlar mycket om tycke och smak om vad som verkligen är bäst. Ska man prompt göra en topp lista så gäller att författaren är extremt noga men hur han/hon uttrycker sig. För mig hade artikeln känts mer seriös om det inte varit numrerad och lite återhållsammare med superlativen. Känns lite udda att skriva superlativ om funktioner som konkurrenterna har haft i flera år, då skulle mer ”äntligen”… Läs hela »

Medlem

Kommer hit för att få överblick över nya iOS (då jag inte själv använder någon Apple-produkt men ändå vill hänga med på vad som händer), får reda på vad Joel tycker om.

Dessutom känns det som om Joel är Apple-fanboy, då han inte verkar reflekterat över att konkurrenterna samma eller liknande funktionalitet i många (om inte alla) fallen.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Då hade man en något segare Air2 då 😥

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”LoppanH”]Då hade man en något segare Air2 då :cry:[/quote]

Då har du trots allt tur, vissa får ju inte ens igång sina efter uppgradering. Sonens padda bootar om så fort han försöker starta någon app.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Personligen tycker jag detta är en superbra välskriven artikel för att snabbt sätta sej in i det nya! 🙂
Hade jag själv fått välja hade ja önskat att en av nyheterna vore en funktion för att möjliggöra downgrading.
Min iPad2 fick halverad batteritid (10h till 5h) och blev mycket långsammare när jag ”uppgraderade” från iOS5 till iOS8. Men någon sådan flyktväg att få gå tillbaka tvivlar jag dock skarpt på att Apple någonsin kommer erbjuda sina kunder trots att deras äldre paddor egentligen inte orkar med dom nyare iOS versionerna.