Small preview imageNvidias Ion-plattform har fått många anhängare då grafikkortstillverkarens integrerade styrkrets erbjudit grafisk prestanda som Intels egna lösningar inte varit i närheten av. Nvidias GeForce 9400M GPU som finns att hitta inte bara på den vanliga mobila marknaden utan även i mindre system som netbooks och nettops. Nu ska det vara bekräftat att Nvidia lanserar sin andra generations Ion-plattform innan årsskiftet och trots att Ion 2 väntas vara utrustad med dubbelt så många shader processorer kan det bli ett tufft klimat för Nvidias nya mobila styrkrets.

Ion 2 stödjer Intels Atom-processor, VIA Nano och andra äldre processormodeller men problemet är att man inte har stöd för Intels nya generation av processorer baserade på Arrandale-kärnan. Eller för den delen Intels redan lanserade Lynnfield-processorer.


Problemet ligger i DMI-bussen som dessa processorer använder sig av. Nvidia har i dagsläget ingen licens att utveckla styrkretsar för denna processorbuss. Ion har blivit en populär parhäst till Intels Atom-processorer men nästa generation, Pineview, använder sig också av DMI och som grädde på moset en egen integrerad grafikkrets. Vilket betyder att Nvidia och Ion 2 lämnas utanför kalaset även här.


De ska bli spännande att se hur Ion 2 gestaltar sig, men samtidigt måste Nvidia hitta spännande processorer att jobba med.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid